Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

5 tips om ontwikkeling bij medewerkers te stimuleren

ontwikkeling bij medewekers

Ontwikkeling bij medewerkers; veel werkgevers geven aan dit belangrijk te vinden. Toch zijn er maar weinig werkgevers die daarvan ook daadwerkelijk werk maken. Meer dan aangeven dat er ruimte voor is, doen ze niet. En dat is dus niet genoeg om resultaat te zien. De ervaring leert dat méér nodig is om je medewerkers aan te zetten tot leren en ontwikkelen. Als werkgever heb je daarbij een belangrijke rol. Ingewikkeld is dat niet. Ik geef je 5 tips om leren en ontwikkelen bij je medewerkers te stimuleren.

Ontwikkeling bij medewerkers

Tip 1: Neem een actieve rol

Afwachten is eigenlijk nooit goed. Dat geldt ook hier. Laat de keuze voor leren en ontwikkelen niet uitsluitend van je medewerkers afhangen. Neem een actieve rol en spreek je uit over je verwachtingen. Laat zien je dat je dit belangrijk vindt en geef aan dat je initiatief verwacht. Maak dat concreet door te zeggen dat je binnen een bepaalde termijn een voorstel verwacht. Je laat daarmee zien dat je graag in je mensen investeert en hun kennis graag inzet voor jouw bedrijf. Medewerkers voelen zich hierdoor gezien en gewaardeerd.

Tip 2: Wacht niet tot het (half) jaarlijkse gesprek

Leren en ontwikkelen vergt continu aandacht. Het is niet zomaar een verplicht bespreekpunt tijdens de jaarlijkse cyclus van functioneren en beoordelen. Het speelt iedere dag en jij als werkgever hebt daarin een belangrijke rol. Houd je medewerkers een spiegel voor, geef feedback; zo help je je medewerkers zich te ontwikkelen op de werkvloer. Wie denkt dat medewerkers het vervelend vinden, dat je meekijkt, heeft het mis. Monitoren van hoe je mensen hun werk doen, wordt juist als positief ervaren. Het voelt niet als controle, maar als blijk van belangstelling en waardering. Medewerkers voelen zich gezien. Met jouw feedback of complimenten, kunnen ze nadrukkelijk stappen maken in hun werk.

Tip 3: Verdiep je in de persoonlijkheid van de medewerkers

Teveel werkgevers gaan nog uit van de kennis en vaardigheden die op een cv staan. Als het dan ook nog eens klikt tijdens het sollicitatiegesprek, voelt het al snel als een match. Je kunt dan bedrogen uitkomen. Want een klik, zegt niets over iemands persoonlijkheid. Terwijl dat een belangrijke component is om in het werk te excelleren of juist onder de maat te presteren. Een voorbeeld? Neem de kwaliteit ‘nauwkeurig werken’. Degene die dit van nature doet in een functie waarbij dit belangrijk is, zal altijd meer werk verzetten (én met meer werkplezier) dan de medewerker die zich daar dagelijks toe moet zetten. Met een gedegen persoonlijkheidstest ontdek je direct waar een medewerker energie van krijgt!

Tip 4: Wees creatief met taken en verantwoordelijkheden

In de wat kleinere mkb-bedrijven zijn vaak weinig doorgroeimogelijkheden voor medewerkers. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, als je in staat bent creatief te kijken naar taken en verantwoordelijkheden. Denk niet in hokjes! Misschien is jouw automonteur wel een kei in grafisch ontwerp. Door medewerkers aanvullende taken of rollen te geven, blijven ze geboeid. Oók dat is ontwikkeling. Zoek dus naar een match met de kwaliteiten die buiten het standaard functieprofiel vallen.

Tip 5: Vraag gewoon eens wat je medewerkers nodig hebben

Van communiceren is nog nooit iemand slechter geworden. Veel werkgevers hebben de neiging zelf van alles te verzinnen, maar vraag er gewoon eens naar. Welke thema’s vinden je medewerkers belangrijk? Hoe willen ze feedback ontvangen? Medewerkers geven tegenwoordig vaak aan graag in een andere setting over hun functioneren te willen praten, zoals tijdens een wandeling of lunch. Ideaal! Op zo’n manier kun je op een laagdrempelige manier zaken delen; het creëert openheid om feedback te geven en ontvangen.

Ook de ontwikkeling bij medewerkers stimuleren? Bekijk ons SLIM-programma!

Wil je ook aan de slag met de ontwikkeling van jouw medewerkers? Met de SLIM-subsidie kan dit nu extra voordelig! Via deze regeling kun je namelijk tot wel 80% van de investering in personeelsontwikkeling gesubsidieerd krijgen. Dat is dus echt slim! Vanuit Sigma helpen we je hier graag verder in. Via ons speciaal ontworpen SLIM-programma kun je namelijk eenvoudig van deze subsidie profiteren.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier voor meer informatie of neem contact met mij op! Let op, de aanvraagperiode voor deze subsidie loopt van 1 tot en met 30 september 2022. Wees er dus op tijd bij!

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?