Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Motor van de zaak: aantrekkelijk door investeringsaftrek

Motor van de zaak aantrekkelijk door investeringsaftrek

Een motor van de zaak wordt steeds populairder. Dat is goed te begrijpen, want de bijtelling voor een motor van de zaak varieert van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Een motor van de zaak biedt niet alleen fiscale voordelen. Het is een handig vervoersmiddel om bij files (met gepaste snelheid) door te rijden en ook parkeertechnisch vallen de kosten, vergeleken met een auto, erg mee.

Fiscale voordelen

De belastingdienst maakt het aantrekkelijk om in een motor of scooter te investeren. Als ondernemer kan je namelijk gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn van deze regeling uitgesloten, maar voor motoren geldt deze uitsluiting niet.

Let op: elektrische motorfietsen zijn vanaf 1 januari 2022 van de Milieulijst geschrapt en komen daarom niet meer in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Aftrekbare kosten

De kosten van het bezit en het gebruik van de motor van de zaak, bijvoorbeeld de afschrijving, brandstof, onderhoud, belasting en verzekering, zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor onmisbare items, zoals een helm, kleding, laarzen en andere accessoires. Het maakt daarbij niet uit (naar redelijkheid) wat voor motor je koopt en welke toebehoren je nodig hebt.

Bijtelling voor een motor van de zaak

De werkelijke kosten van de privé gereden kilometers van de motor op de zaak moet je als privé-voordeel opgeven bij je belastingaangifte. Als je geen privékilometers hebt gemaakt, hoef je niks op te geven. De kilometers die je voor woon-werkverkeer maakt worden als zakelijke kilometers aangemerkt.

De bijtelling voor je motor wordt berekend op basis van de werkelijke kosten: deel het totaal aantal kilometers dat je privé hebt gereden door het totaal aantal gereden kilometers x de kosten van de motor (kosten + de afschrijving in dat jaar). We raden je aan een kilometeradministratie bij te houden, maar dit is niet verplicht. Je mag je privékilometers namelijk ook op een andere manier aantonen. Hierbij moet je uitgaan van een redelijke schatting.

Je kan de bijtelling voor werknemers en DGA’s aanwijzen als eindheffingsloon en hoeft de loonheffing niet op het salaris van de werknemer in te houden. Als werkgever moet je dan wel maximaal 80% loonheffing over de bijtelling betalen.

Hoe zit het met de btw?

Voor motoren geldt qua btw eigenlijk hetzelfde als voor personenauto’s. Als je btw-plichtig bent, kan je alle btw als voorbelasting in aftrek brengen. Pas ook een correctie voor privégebruik toe en neem de afschrijving op het voertuig mee. In het jaar waarin je de motor koopt en de daaropvolgende vier jaren is dat per jaar 20% van de aanschafkosten.

Zoals bij de personenauto, gelden de woon-werkkilometers als privékilometers.

Advies over de fiscale voordelen van een motor van de zaak?

Onze adviseurs denken graag met je mee over de mogelijkheden voor jouw bedrijf en werknemers. Neem contact met ons op.

naar inspiratie overzicht