Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Hogere uitkering verlaagt drempel betaald ouderschapverlof

Betaald ouderschapverlof wordt verhoogd van 50 naar 70 procent

De uitkering voor het betaald ouderschapverlof wordt verhoogd van 50 naar 70 procent van het dagloon. Dat is tenminste de wens van het kabinet. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde hier eerder deze week een voorstel over aan de Eerste en Tweede Kamer. Door deze maatregel hebben is het voor ouders makkelijker om ouderschapsverlof op te nemen.

De verhoging geldt vanaf 2 augustus en is bedoeld om mensen meer echte keuzes te geven in de combinatie van zorg en werk. Volgens de minister helpt het jonge vaders om meer betrokken te zijn bij het opgroeien van hun kind.

Ouders kunnen 9 weken verlof in het eerste levensjaar van het kind opnemen. In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste 7 jaar van een kind. Als niet alle 9 weken betaald verlof worden opgenomen in het eerste jaar kunnen deze worden toegevoegd aan de resterende 17 weken ouderschapsverlof. Deze weken zijn onbetaald. Het blijft voor werkgevers en werknemers mogelijk om hier aanvullende (cao) afspraken over te maken.

naar inspiratie overzicht