Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Waarom een parttimer wel betalen voor extra uren en een fulltimer niet?

In veel gevallen maken werkgevers afspraken met werknemers over het maken van extra uren. Worden die uitbetaald of niet? De regels voor het uitbetalen van overwerkuren aan parttimers versus fulltimers zijn wat dat betreft afwijkend. Hoe zit dat precies?

In veel gevallen is overwerk verwerkt in het loon. Als een parttimer meer uren werkt dan is afgesproken, maar minder dan een fulltimedienstverband, dan is sprake van meerwerk. Deze meerwerkuren moeten aan de werknemer worden uitbetaald. Dat komt doordat een fulltimewerknemer ook loon over die uren krijgt, en je mag geen onderscheid maken tussen parttimers en fulltimers.

Een voorbeeld: een parttimer heeft een contract van 32 uur per week (0,8 Fte). Als hij 8 uur extra werkt, dan heeft hij over die 8 uren recht op loon. Zijn fulltime collega krijgt immers ook voor 40 uur betaald voor 40 uur werken.

Van overwerk is pas sprake als een (fulltime of parttime) medewerker meer uren werkt dan een fulltimedienstverband omvat. Bij overwerk mag je wél afspreken dat die uren zijn verwerkt in de hoogte van het salaris, mits het uurloon dan niet onder het wettelijk minimumuurloon uitkomt. Dus als de parttimer in het voorbeeld in een week 46 uur werkt, dan moet hij worden betaald voor 40 uur werken (32 uur + 8 meeruren) en mogen – als dat is afgesproken – die 6 overwerkuren onbetaald blijven. Dat geldt ook voor de overuren van de fulltimer.

Heb je een vraag over hoe het zit met het uitbetalen van parttimers versus fulltimers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee!

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?