Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Coronasteun voor ondernemers na directe lockdown

Coronasteun voor ondernemers na directe lockdown

Zaterdag 18 december werd een lockdown aangekondigd die de dag erna gelijk van kracht werd. Ondernemers kregen nauwelijks tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. De overheid komt daarom met extra coronasteun om de gevolgen die de lockdown met zich meebrengt zoveel mogelijk te beperken.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Het maximale omzetverlies waarvoor werkgevers via de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten kunnen ontvangen, gaat omhoog naar 90%. Voorheen was dit 80%. De uitbreiding van de NOW heeft dus vooral gevolgen voor ondernemers die over de maanden november en december 2021 te maken hebben met een omzetdaling van meer dan 80%. Voor het overgrote deel van de ondernemers verandert er niet veel.

Bij de berekening van de hoogte van de subsidie voor het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 wordt gerekend met een percentage van maximaal 90% omzetverlies. Omdat de subsidieaanvragen voor het huidige kwartaal al zijn gestart, is de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80%. Bij de definitieve vaststelling wordt gerekend met 90%.

Terugbetaling Tozo-leningen

Door de terugval aan inkomsten die met de lockdown samenhangt, is het voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk om de lening voor bedrijfskapitaal Tozo vanaf 1 januari af te gaan lossen. De datum voor verplichte aflossing is daarom uitgesteld naar 1 juli 2022. Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht het moment van verstrekking. De looptijd voor alle Tozo-leningen wordt met 1 jaar verlengd van 5 naar 6 jaar. In die periode moet de lening zijn terugbetaald. Over de extra 6 maanden die het uitstel met zich meebrengt, januari 2022 tot en met juni 2022, hoeft geen rente te worden betaald.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat voor het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 geen nieuwe openstelling van de Tozo volgt. Zelfstandige ondernemers zijn daardoor nog steeds aangewezen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Daar gelden wel versoepelde maatregelen voor.

Sluiting buitenschoolse opvang (bso)

Tot en met 9 januari is de bso alleen open voor noodopvang van kinderen van minimaal 1 ouder/verzorger met een cruciale beroep en kinderen in een kwetsbare positie. Voor kinderen van 0-4 jaar en de gastouderopvang blijft de kinderdagopvang open. Ouders krijgen een tegemoetkoming die bij benadering overeenkomt met de eigen bijdrage vanaf 21 december tot en met 9 januari 2022. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen die noodgedwongen gebruik moeten maken van de noodopvang.

Uitstel belasting

Het bijzonder uitstel van belastingen is verlengd tot eind januari 2022. Gemaakte afspraken met België en Duitsland over belastingheffing van grenswerkers zijn verlengd tot eind maart 2022. De betaalpauze voor hypotheken en onbelaste reiskostenvergoeding loopt wel op 31 december 2021 af.

Vragen? Wij staan voor je klaar

Heb je vragen over de extra coronasteun die de overheid heeft aangekondigd of wil je advies over wat jij kunt doen om de voortdurende gevolgen van de coronacrisis zo goed mogelijk op te vangen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee!

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?