Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Arbeidsvoorwaarden wijzigen tijdens corona. 5 veelgestelde HR-vragen

Arbeidsvoorwaarden wijzigen tijdens corona. 5 veelgestelde HR-vragen

Door corona krijg je als HR-medewerker of HR-afdeling vragen over onderwerpen waar je voorheen nooit over had nagedacht. Mag je in verband met de coronacrisis bijvoorbeeld een leaseauto intrekken? En mag je verplicht stellen dat vakantieaanvragen voor een bepaalde tijd worden aangevraagd? Hieronder volgen 5 zaken waar je als HR-afdeling vragen over kunt krijgen.

1. Arbeidsvoorwaarden wijzigen zonder eenzijdig wijzigingsbeding?

In een eenzijdig wijzigingsbeding spreek je als werkgever met de werknemer af dat je arbeidsvoorwaarden eenzijdig tijdens de contractduur mag wijzigen. Het uitgangspunt is hierbij de zwaarte van het bedrijfsbelang. Een rechter zou toetsen of het bedrijf een zwaarwichtig belang heeft bij de wijziging, het voorstel redelijk is, en of de werknemer het voorstel had moeten accepteren (gezien zijn omstandigheden).

2. Mag je een leaseauto intrekken vanwege de coronacrisis?

De toewijzing van een leaseauto is een arbeidsvoorwaarde die je niet zomaar eenzijdig kan wijzigen. Zeker niet als de werknemer ook privé met de auto mag rijden. Als het al lukt om de voorwaarden te veranderen, dan is het innemen van een eerder aan een werknemer toegewezen leaseauto nog wel een stap verder. Het privégebruik van een auto van de zaak wordt namelijk gezien als arbeidsvoorwaarde. Het is een voordeel voor de werknemer en mag hem niet zomaar worden afgenomen.

3. Arbeidsvoorwaarden wijzigen bij verlenging van een contract voor bepaalde tijd?

Bij verlenging van een contract kun je opnieuw onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. De werknemer mag het aanbod afwijzen en andere voorstellen doen. Als werkgever mag je die voorstellen ook weer afwijzen. Het antwoord op deze vraag hangt wel af van de arbeidsvoorwaarde die je wilt wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld niet afwijken van afspraken die in een cao zijn vastgelegd. Ook is het raadzaam om gelijke gevallen gelijk te behandelen. Wil je bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding dan is het raadzaam om dit niet alleen bij de werknemer te doen wiens contract verlengd wordt. Zo voorkom je scheve ogen bij werknemers onderling.

4. Schoolvakanties vrij vragen in december. Mag je dat verplicht stellen?

Je kunt bepalen dat werknemers hun vakantiedagen voor bepaalde weken in december van het voorgaande jaar moeten doorgeven. De hoofdregel is wel dat de werknemer in beginsel bepaalt, wanneer deze zijn wettelijke vakantiedagen opneemt. Bij de inroostering zul je dus wel rekening moeten houden met de wensen van de werknemer. Vragen veel werknemers vakantie aan voor dezelfde periode, dan kun je met de werknemers kijken hoe je dit kunt spreiden, zodat je bedrijfsvoering daar niet onder lijdt. Je mag een vakantieaanvraag weigeren als je daar zwaarwichtige redenen voor hebt. Als je de vakantieaanvraag van de werknemer op grond van zwaarwichtige redenen afwijst, dan moet je de werknemer wel een alternatief aanbieden dat vergelijkbaar is met de oorspronkelijke vakantieaanvraag.

5. Een medewerker met klachten weigert zich te laten testen. Mag je het loon opschorten?

Als een werknemer ziek is, dan heeft hij recht op loon, ongeacht de vraag of hij zich heeft laten testen of niet. Aan de andere kant moet een werknemer er wel alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Daar zou testen bij kunnen helpen. Wat je zou kunnen doen is de werknemer naar de bedrijfsarts sturen. Hij zal, als hij vermoedt dat de werknemer corona heeft, de werknemer doorsturen naar de GGD. Lastig is hierbij wel dat je als werkgever niet mag vragen of je werknemer corona heeft, maar de bedrijfsarts zal wel het RIVM berichten als de werknemer corona heeft en mogelijk collega’s heeft besmet. Het is omslachtig, maar zo kom je er toch.

Heb je een HR-gerelateerde vraag? Neem gerust contact met ons op, zodat wij je van passend advies kunnen voorzien.

naar inspiratie overzicht