Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Op vakantie in tijden van corona; wat zijn je rechten en plichten als werkgever?

Op vakantie in tijden van corona

De zomervakantie staat weer voor de deur. Nu de coronamaatregelen momenteel steeds verder versoepelen, zullen veel werknemers overwegen om op vakantie te gaan naar het buitenland. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een medewerker ziek wordt en/of in quarantaine moet op zijn of haar vakantiebestemming? En in hoeverre mag je jouw personeel eigenlijk verbieden om op reis te gaan? Kortom; wat zijn jouw rechten en plichten als het gaat om jouw medewerkers en vakantie/reizen in tijden van corona? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.   

Op vakantie in tijden van corona

Op de site van de Rijksoverheid staat de meest actuele informatie omtrent de maatregelen per land en het reisadvies. Er dient rekening te worden gehouden met zowel de maatregelen die Nederland stelt aan terugkerende reizigers, als met de maatregelen die gelden in het land van bestemming.

Reisadvies Rijksoverheid

De verschillende risiconiveaus worden aangeduid met de kleurcodes groen, geel, oranje en rood. Reizen naar landen met een laag besmettingsniveau, kleurcode groen of geel, is weer mogelijk. Maar blijf altijd alert, de situatie kan zomaar veranderen. De kleurcode geel houdt in dat deze landen min of meer hetzelfde besmettingsrisico hebben als Nederland. Er zijn wel risico’s aan de reis verbonden. Niet noodzakelijke reizen naar landen met code oranje worden afgeraden. Reizen naar rode gebieden wordt ten alle tijden afgeraden. Na een bezoek aan een land met code rood of oranje geldt een dringend advies om in quarantaine te gaan en om zich te laten testen.

Informeer je werknemers

Als werkgever zijnde is het noodzakelijk om je werknemers schriftelijk te wijzen op de gevolgen van de verschillende soorten vakanties. Leg hierbij duidelijk uit wat de consequenties zijn.

Je kan als werkgever jouw werknemers niet verbieden om naar het buitenland te reizen, maar je kan dit in principe wel afraden. Dit geldt voornamelijk voor reizen naar een oranje of rood gebied. Reizen naar gebieden met code groen of geel zijn immers toegestaan. Er gelden per reisadvies dan ook verschillende regels wat betreft het wel of niet doorbetalen van het loon bij ziekte of quarantaineplicht.

Doorbetalingsverplichting bij reizen naar groen of geel gebied

Wanneer een werknemer ziek wordt, ofwel in Nederland of in een groen/geel reisgebied, gaat vanaf de ziekmelding het vakantieverlof om in ziekteverlof. In dit geval kan het zo zijn dat de loondoorbetaling wordt aangepast afhankelijk van CAO of eigen arbeidsvoorwaarden (bij ziekte ontvangt werknemer bijvoorbeeld slechts 70% van zijn/haar loon). Ook een werknemer die thuis, of in het buitenland, in quarantaine verblijft na afloop van zijn/haar vakantieverlof en dus niet ziek is, heeft recht op doorbetaling van zijn/haar loon. Indien mogelijk is het in deze situatie wel redelijk om van je werknemer te verlangen dat er vanuit huis wordt gewerkt.

Door de steeds veranderende situatie kan het reisadvies ook tijdens de reis veranderen, van bijvoorbeeld geel naar oranje. Indien dit niet voor vertrek bekend was, en hier geen signalen toe waren, heeft werknemer ook recht op doorbetaling van zijn/haar loon wanneer de werknemer in quarantaine zit.

Doorbetalingsverplichting bij reizen naar oranje of rood gebied

Is bij vertrek naar de vakantiebestemming al bekend dat de situatie zal gaan veranderen van een groen/geel reisadvies naar oranje of zelfs rood waardoor de werknemer bij terugkomst een quarantaineverplichting heeft? Dan heeft de werknemer in het algemeen geen recht op doorbetaling van zijn/haar loon. Weet de werknemer voor vertrek dat een quarantaineverplichting bestaat en dat hij/zij niet thuis kan werken? Dan aanvaardt de werknemer deze consequentie. Dit geldt ook wanneer de werknemer niet snel genoeg is teruggekomen na verandering van het reisadvies. Het risico dat de werknemer bewust neemt, is voor zijn/haar eigen risico.

Er ontstaat dus een verschil tussen de werknemer die zijn/haar werk wel vanuit huis kan verrichten en die dat niet kan. Als je als werkgever een werknemer hebt die wel vanuit huis kan werken, maar je staat dat als werkgever niet toe, wordt het lastig om te stellen dat er geen recht bestaat op doorbetaling van het loon.

Vakantie in tijden van corona: zorg voor een duidelijk beleid

Het is voor jou als werkgever noodzakelijk dat je de werknemers vooraf schriftelijk wijst op de gevolgen die jij als werkgever wil verbinden aan het reizen naar een land met code groen/geel, oranje of rood en over de mogelijke consequenties en risico’s die deze reizen met zich meebrengen. De werkgever mag de werknemer vragen of hij/zij naar een gebied met code oranje of rood is geweest. De werkgever heeft daarbij immers een gerechtvaardigd belang om aan de zorgplicht voor de andere werknemers en/of klanten te kunnen voldoen, ondanks het feit dat een bevestigend antwoord negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de werknemer. Des te belangrijker dus om het beleid op dit punt van te voren goed kenbaar te maken aan je werknemers.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen of wil je advies? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan graag voor je klaar. Meer weten over de het coronavirus en de gevolgen voor jouw als werkgever? Via onze kennisbank houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de voor jou belangrijke informatie.

naar inspiratie overzicht