Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Controle van de Belastingdienst op zzp’ers: wat je moet weten voor 2025

Controle van de Belastingdienst op zzp'ers wat je moet weten voor 2025

Nieuwe wetgeving die schijnzelfstandigheid van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moet tegengaan, wordt uitgesteld. Wel heeft de Belastingdienst opnieuw gewezen op zorgvuldigheid bij het inhuren van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je over de belangrijkste aandachtspunten en geven we tips over hoe je risico’s beperkt.

Wat is er aan de hand?

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de handhaving rondom het inhuren van zzp’ers per 1 januari 2025 strenger zal worden. Er komt op die datum nog geen nieuwe wetgeving die meer duidelijkheid geeft over wanneer iemand als werknemer of als zzp’er wordt gezien. Wel wordt het geldende handhavingsmoratorium opgeheven en gaat de Belastingdienst weer controleren. Door het handhavingsmoratorium legde de Belastingdienst geen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen op.

Vanaf 2025 legt de Belastingdienst dus mogelijk wel naheffingen op in situaties waarbij geen sprake is van zelfstandigheid van de werkende. De kenmerken die door de Hoge Raad zijn aangelegd in de zaak Deliveroo zullen hierbij waarschijnlijk als leidraad dienen.

Waarom is dit belangrijk?

Het werken met zzp’ers kan aanzienlijke voordelen bieden, zoals flexibiliteit en specialistische kennis. Maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee, vooral als de arbeidsrelatie niet duidelijk is gedefinieerd. De Belastingdienst richt zich op het tegengaan van schijnzelfstandigheid, waarbij een zzp’er feitelijk als werknemer wordt beschouwd, met alle bijbehorende fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen.

Wat zijn de risico’s?

1. Fiscale gevolgen
Als de Belastingdienst oordeelt dat een zzp’er eigenlijk een werknemer is, kunnen er naheffingen en boetes volgen. Dit kan een aanzienlijke financiële impact hebben op je onderneming.

2. Juridische implicaties
Een onjuiste kwalificatie kan ook juridische gevolgen hebben, zoals claims voor loon en andere werknemersrechten. Dit kan leiden tot langdurige en kostbare juridische procedures.

Hoe kun je deze risico’s beperken?

1. Zorg voor duidelijke contracten
Duidelijke en goed opgestelde contracten zijn essentieel. Een duidelijk contract is in lijn met de praktijkomstandigheden en voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.

2. Gebruik de webmodule beoordeling arbeidsrelatie
De webmodule van de Belastingdienst helpt bij het beoordelen of de arbeidsrelatie daadwerkelijk een zelfstandige opdracht betreft. De uitslag van de module is nog niet bindend, maar biedt wel een goede indicatie.

3. Evalueer regelmatig
Evalueer regelmatig je samenwerking met zzp’ers. Veranderingen in de werkomstandigheden of -voorwaarden kunnen invloed hebben op de kwalificatie van de arbeidsrelatie.

4. Win advies in
Schakel deskundig advies in als je twijfels hebt over de status van een zzp’er. Een belastingadviseur of jurist kan helpen om de juiste stappen te zetten en risico’s te minimaliseren.

Conclusie

De aankondiging van de Belastingdienst onderstreept het belang van zorgvuldigheid bij het inhuren van zzp’ers. Door proactief te handelen en goed voorbereid te zijn, kunt je de risico’s beperken en zorg je voor een soepele samenwerking met zelfstandigen. Zorg ervoor dat je de nodige stappen neemt om compliant te blijven en zo onverwachte problemen in de toekomst te vermijden.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bereid je voor op de handhavingsmaatregelen die per 1 januari 2025 van kracht gaan. Je zorgvuldigheid vandaag kan veel problemen in de toekomst voorkomen.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe je de fiscale en/of arbeidsrechtelijke risico’s bij de inhuur van zzp’ers zo goed mogelijk kunt beperken? Of heb je ondersteuning nodig bij de beoordeling en schriftelijke vastlegging van de arbeidsrelatie met zzp’ers? Neem dan contact op met onze arbeidsrechtspecialisten Liesbeth Breugelmans of Kim Gijzel. Zij helpen je graag verder!

naar inspiratie overzicht