Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Belangrijk in een concurrerende arbeidsmarkt: een goed salaris

Het vaststellen van een marktconform salaris is in de huidige dynamische en concurrerende arbeidsmarkt lastig. Maar wel belangrijk voor het binden van nieuwe en bestaande werknemers. Hoe bied je je (toekomstige) werknemers een goed salaris?

Waarom is een goed salaris belangrijk?

In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de inflatie toeneemt, wordt de waarde van een goed salaris steeds belangrijker. Voor bedrijven betekent dit dat ze niet kunnen achterblijven met het aanbieden van ouderwetse salarissen; anders is de kans groot dat potentiële werknemers voor andere, beter betalende bedrijven kiezen. Een competitief en aantrekkelijk salaris is voor veel sollicitanten de basisvoorwaarde voor het overwegen van een baan bij een bepaald bedrijf. Bovendien kan een ontoereikend salaris ertoe leiden dat huidige werknemers ontevreden raken en actief op zoek gaan naar soortgelijke functies met een beter salarispakket.

Hoe bepaal je het juiste salaris?

Wij raden je aan om bij het bepalen van een goed salaris rekening te houden met de volgende overwegingen:

  • Neem bij het bepalen van het juiste salaris diverse factoren mee in je beslissing. Enerzijds is de functie van de werknemer van cruciaal belang, maar ook zijn of haar werkervaring en opleidingsniveau spelen een rol bij het bepalen van een passend salaris. Over het algemeen leidt een hogere functie of meer werkervaring en meer opleiding tot een hoger salaris. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de levensfase van de werknemer. Zo hebben jongere werknemers in vergelijking met oudere werknemers vaak minder financiële verantwoordelijkheden, zoals een hypotheek of kinderen.
  • Naast individuele overwegingen is ook de branche waarin het bedrijf actief is van invloed op het salarisniveau. Bepaalde sectoren, zoals non-profitorganisaties, hebben doorgaans beperktere financiële middelen en kunnen daarom niet dezelfde salarissen bieden als bedrijven in lucratievere branches. Bovendien kunnen cao’s bepalen welke salarisrichtlijnen gevolgd moeten worden, waardoor het moeilijker is om van deze vastgestelde normen af te wijken.
  • Om een concreet beeld te krijgen van wat er in de branche gebruikelijk is, kan je gebruikmaken van salarisonderzoeken die online beschikbaar zijn. Deze onderzoeken bieden inzicht in het gemiddelde salarisniveau voor vergelijkbare functies binnen de branche en kunnen als waardevol referentiepunt dienen bij het bepalen van het eigen salarisbeleid.
  • Bij het vaststellen van het salaris moeten werkgevers echter niet alleen kijken naar het bruto salaris, maar ook naar de totale kosten per werknemer. Een hoger salaris betekent doorgaans ook hogere uitgaven aan secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, een eindejaarsuitkering of een dertiende maand. Het is daarom van cruciaal belang om een uitgebalanceerd en kosteneffectief salarispakket aan te bieden dat niet alleen aantrekkelijk is voor werknemers, maar ook financieel haalbaar is voor het bedrijf.

Salarisbenchmarking: vergelijk met andere bedrijven

Een andere nuttige tool bij het bepalen van het salarisniveau is salarisbenchmarking. Dit houdt in dat je informatie verzamelt over lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden van vergelijkbare organisaties binnen dezelfde branche. Door het loonpakket te vergelijken met dat van concurrenten voor dezelfde functie, krijg je inzicht in de marktconforme standaarden en kan je je beter positioneren om concurrerende beloningen aan te bieden. Het is hierbij belangrijk om niet alleen te focussen op het salaris, maar ook te kijken naar andere belangrijke arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en een goede werk-privébalans. Soms kan het aanbieden van een sterke secundaire arbeidsvoorwaarde het verschil maken in het aantrekken en behouden van talent, zelfs als het basissalaris iets lager is dan bij concurrenten.

Transparantie voor de toekomst

Na het vaststellen van het juiste salaris is het essentieel om werknemers tevreden te houden en te motiveren. Een transparant en duidelijk salarisbeleid draagt hieraan bij. Door helder te communiceren over de salarisstructuur en de criteria die hebben geleid tot het bepalen van iemands salaris, kunnen werknemers een gevoel van eerlijkheid en waardering ervaren. Bovendien biedt transparantie perspectief voor de toekomst, waarbij werknemers inzicht krijgen in de stappen die ze kunnen nemen om hun salaris te verbeteren naarmate ze groeien in hun carrière.

Kortom, een goed salaris is niet alleen een essentieel middel om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, maar het speelt ook een cruciale rol bij het stimuleren van motivatie en betrokkenheid van werknemers. Het bepalen van het juiste salaris vereist een grondige analyse van functie, ervaring, opleidingsniveau, leeftijd, branche en secundaire arbeidsvoorwaarden. Door gebruik te maken van salarisbenchmarking en een transparant salarisbeleid te hanteren, kunnen bedrijven concurrerende beloningen aanbieden die talent aantrekken en behouden. Op deze manier creëren ze een positieve werkomgeving waar werknemers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om hun best te doen. Dit heeft op zijn beurt een gunstige invloed op het succes en de groei van je bedrijf op de lange termijn.

Sigma denkt met je mee!

Onze loonadviseurs hebben een schat aan kennis en ervaring. Die zetten we graag voor je in. Op basis van functies, lonen en cao’s weten we wat marktconform is. We kunnen je adviseren over een reëel salarisaanbod. Dit biedt je de zekerheid dat je een salaris voorstelt waarmee je volledig in de pas loopt met de (regionale) arbeidsmarkt. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

naar inspiratie overzicht