Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

Salarisadministratie zelf doen of uitbesteden

Bij een goede salarisadministratie zijn drie zaken van belang: continuïteit, kennis en efficiency. Om dit te waarborgen is samenwerking met een professionele intermediair vrijwel altijd wenselijk. Eenvoudigweg omdat bij de meeste organisaties de schaalgrootte ontbreekt om dit zelf te organiseren. Wél is de vraag: wat besteed je uit en wat doe je zelf? Die afweging is voor iedere organisatie anders.

Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

De keuze zelf doen of uitbesteden was vroeger vrij duidelijk. Grotere organisaties kochten een salarispakket en deden alles zelf. Kleinere organisaties werkten samen met een intermediair. Inmiddels is de wereld sterk veranderd en zijn er softwareapplicaties waarmee we eenvoudig in de cloud kunnen samenwerken. Zowel grote als kleine organisaties krijgen daarmee veel meer keuzevrijheid om al dan niet zelf iets aan de salarisadministratie te doen. Onze ervaring is dat veel werkgevers een deel van de salarisadministratie prima zelf kunnen verzorgen, zoals het bijhouden van de stamgegevens, het verwerken van mutaties of het verzamelen van de overwerkuren. Al die informatie komt samen in de cloud om van daaruit verder verwerkt te worden.

Salarisadministratie is dynamisch en complex

Waar de cloud samenwerken eenvoudiger maakt, is het vak zelf steeds complexer geworden. Hier wringt de schoen bij veel organisaties. Want, áls er al een medewerker is, die kennis heeft van salarisadministratie, dan is die basis erg smal. Bij (onverhoopte) afwezigheid, valt dit werk stil. Daar komt bij dat alle wet- en regelgeving zo snel verandert, dat het voor een eenling erg lastig is om bij te houden. Geen vak is zo dynamisch als de salarisadministratie. Het is hier dat een intermediair, zoals Sigma Personeelsdiensten, meerwaarde biedt. Wij waarborgen de continuïteit en de kennis van de output. Om die reden kiezen nu ook organisaties met honderden werknemers voor samenwerking met Sigma Personeelsdiensten in de prettige wetenschap dat alle output gecontroleerd en dus goed is.

Vertrouwen op een salarispakket is risicovol

Is er dan geen enkel bedrijf dat de salarisadministratie zelf doet? Natuurlijk wel. Opvallend is het vaak blinde vertrouwen in het pakket dat daarvoor ooit is aangeschaft. Voor die organisaties is het belangrijk om te beseffen dat er vrijwel continu veranderingen zijn in cao-bepalingen en wet- en regelgeving. Wat vandaag klopt, kan morgen fout zijn. Daar komt bij dat niet alles in een dergelijk pakket te vatten is. De auto van zaak bijvoorbeeld staat niet in een dergelijk systeem, maar heeft wél invloed op de verloning. Wie meent daarover schouderophalend te kunnen doen, komt bedrogen uit. Bij controle legt de Belastingdienst een naheffingsaanslag op, vaak inclusief een boete. Erger nog is de onrust die een foute loonstrook onder werknemers veroorzaakt. De imagoschade voor jou als werkgever is dan erg groot.

Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden? Overstappen loont altijd!

Overstappen naar een intermediair loont vrijwel altijd. Wij kopen groot in. Alleen om die reden al is het salarispakket stukken goedkoper. De basisgegevens zijn eenvoudig vanuit iedere loonadministratie digitaal over te zetten. Voor sommige klanten zijn we in zekere zin alleen de softwareleverancier. Zij werken zelf met ons salarispakket en laten onze experts steekproefsgewijs meekijken met de output. Bij andere klanten nemen we (een deel van) de werkzaamheden over. Natuurlijk brengen we hiervoor kosten in rekening, maar de klant bespaart op zijn beurt op personeelskosten en voorkomt faalkosten.

Boek ook efficiencywinst

Bijkomend voordeel is onze brede kennis van procesoptimalisatie. Hiermee kun je veel efficiencywinst boeken. Zo is integratie met de personeelsadministratie mogelijk. Daarbij kunnen HR-documenten al dan niet toegankelijk worden gemaakt voor werknemers. Ook signaleringen van belangrijke gebeurtenissen, zoals jubilea of einde contact, zijn mogelijk. Verlofaanvragen, declaraties of welk (handmatig) proces dan ook, kunnen we zo inrichten dat de medewerkers dit eenvoudig met een app regelen. Zo bieden we tal van functionaliteiten aan waarmee we interne processen efficiënt(er) laten verlopen. We hebben dit al bij honderden klanten gedaan en delen die mogelijkheden graag met evenzoveel anderen.

Meer dan een salarisstrook

Bij Sigma bieden je we een oplossing op maat. Daarbij combineren we de voordelen van digitalisering met de kracht van persoonlijk advies. Natuurlijk wordt de loonverwerking tot in de puntjes geregeld, maar we ondersteunen je ook bij het zo efficiënt mogelijk inrichten van alle zaken op het gebied van salaris- en personeelsadministratie. Dit doen we met een team van specialisten; persoonlijk en dichtbij. Zo maken we écht het verschil.

Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Lees meer over onze salarisadministratie dienstverlening of vraag direct een vrijblijvende demo aan

salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden
naar inspiratie overzicht
Vul de gratis quickscan in en krijg inzicht in de optimalisatiekansen.
Zijn jouw HR- en salarisprocessen optimaal ingericht?
Zijn jouw HR- en salarisprocessen optimaal ingericht?
Vul de gratis quickscan in