Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Grip op personeelskosten: 5 tips

Grip Op Personeelskosten

Het beheersen van personeelskosten is een belangrijk onderdeel van het beheren van je bedrijf. Het aantrekken van klanten en uitvoeren van opdrachten heeft natuurlijk ook veel aandacht nodig, maar met (te) hoge personeelskosten is het opbouwen van een financieel gezond bedrijf een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je toe kunt passen om je bedrijfsresultaten te verbeteren. In deze blog lees je vijf tips om grip te krijgen op personeelskosten.

Grip op personeelskosten: 5 tip

1. Optimaliseer je personeelsplanning

Door je personeelsplanning te optimaliseren, stem je vraag en aanbod van personeel beter op elkaar af. Hierdoor voorkom je overbezetting of onderbezetting. Implementeer flexibele werktijden of deelwerktijden om de personeelsbezetting aan te passen aan de behoeften van je bedrijf. Planningssoftware is hierbij een belangrijk hulpmiddel.

2. Investeer in de ontwikkeling van medewerkers

Investeer in de training en ontwikkeling van je medewerkers. Zo verbeter je hun vaardigheden en kunnen ze efficiënter hun werk doen.

Ga na welke handmatige taken eenvoudig overgenomen kunnen worden door technologische oplossingen en automatisering. Het implementeren hiervan vraagt misschien om de nodige tijd en het nodige budget, maar betaalt zich op de lange termijn uiteindelijk uit in efficiëntie en kostenbesparing.

3. Laat de werkkostenregeling (WKR) voor je werken

Gebruik de WKR door vergoedingen en verstrekkingen aan te bieden die onbelast zijn en buiten het forfait vallen. Denk hierbij aan reiskostenvergoedingen, werkkleding of gereedschappen die noodzakelijk zijn voor het werk. Het aanbieden van onbelaste bonussen en beloningen binnen de vrije ruimte van de WKR kan ook helpen om het totale beloningspakket aantrekkelijker te maken zonder de loonkosten significant te verhogen.

4. Herstructureer het personeelsbestand

Analyseer werkprocessen en deel taken anders in om efficiënter te werken en dubbel werk te voorkomen. In sommige gevallen is herstructurering van het personeelsbestand noodzakelijk.

5. Herzie beloningsstructuren

Koppel een deel van de beloning van je medewerkers aan de prestaties van je bedrijf of individuele prestatiedoelen. Naast de aandeelhouders krijgen ook de werknemers een deel van de winst als extra uitkering boven op het basissalaris. Het koppelen van bedrijfsresultaten aan de loonkosten kan een boost zijn voor de productiviteit.

Evalueer daarnaast de secundaire arbeidsvoorwaarden. Aan de ene kant zijn ze belangrijk om talent aan te trekken en te behouden, maar ze brengen ook financiële verplichtingen met zich mee. Ga daarom na of jouw secundaire arbeidsvoorwaarden nog actueel zijn en welke kosten hiermee samenhangen.

Wil je grip op je loonkosten? De specialisten van Sigma Personeelsdiensten ondersteunen, ontzorgen en adviseren je op alle vraagstukken waarmee je als werkgever te maken kunt krijgen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

naar inspiratie overzicht