Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Dit is wat een ziekteverzuim­verzekering jou op kan leveren

Dit is wat een ziekteverzuimverzekering jou op kan leveren

Een zieke medewerker kan je bedrijf veel geld kosten, gemiddeld 250 tot 400 euro per dag. Dat is een risico dat je, zéker als kleine mkb-ondernemer, niet wil lopen. Met een verzuim­verzekering dek je de loondoorbetaling bij ziekte van je medewerkers. Zo sta je dus veel sterker. Financieel, maar ook door de ondersteuning die je krijgt als de ziekte onverhoopt tot een re-integratievraagstuk leidt.

Over ziekteverzuim maakt een werkgever steevast afspraken met zijn medewerkers, via de arbeidsvoorwaarden of de cao. Als werkgever ben je verplicht om de eerste 2 jaar minimaal 70% van het loon door te betalen. Natuurlijk is het mogelijk dat er andere afspraken gelden over wat je doorbetaalt als je medewerker ziek is. Met een ziekteverzuimverzekering verzeker je de verzuimkosten in de eerste 2 jaar. Bovendien kun je bij de meeste verzekeraars rekenen op ondersteuning bij eventuele re-integratie van een medewerker.

Verschillende soorten verzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzuimverzekeringen. Hieronder lees je wat een conventionele verzekering, MKB verzuim-ontzorgverzekering en stop-loss-verzekering inhoudt.

Conventionele verzekering

Bij een conventionele verzuimverzekering geldt een eigen risico in werkdagen. Na dit eigen risico wordt de loondoorbetaling gedekt door de verzekeraar en, afhankelijk van de afspraken die je maakt, ook de werkgeverslasten, waaronder eventuele pensioenpremies. Daarnaast kun je rekenen op advies en ondersteuning. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid is een deel van de re-integratiekosten gedekt. De hoeveelheid verschilt per verzekeraar en per ziektegeval. De kosten voor een arbodienst vallen buiten deze verzekering, maar de arbodienst is wel te koppelen aan de verzekering. Dit is wel zo efficiënt bij een ziekmelding. De premie voor deze conventionele verzuimverzekering is afhankelijk van het historische ziekteverzuim in je bedrijf, je personeelsbestand, het eigen risico dat je bereid bent te lopen en het percentage van het loon dat je wilt verzekeren. Gemiddeld kun je uitgaan van een premiepercentage van 3% tot 5% van de loonsom. Voor startende bedrijven kijken verzekeraars naar het gemiddelde verzuim in de branche waarin je actief bent. Met deze verzuimverzekering weet je dus vooraf hoeveel risico je draagt per ziekmelding.

MKB verzuim-ontzorgverzekering

De MKB verzuim-ontzorgverzekering is een variant op de conventionele verzekering en is met name bedoeld voor de kleinere werkgever. Met een dergelijke verzekering geef je de regie rondom het verzuim van jouw zieke medewerker volledig uit handen. Je sluit een pakket af waarbij de kosten van loondoorbetaling, arbodienstverlening en re-integratie zijn afgedekt. Zo voorkom je extra re-integratiekosten bij langdurige ziekte én kun je je blijven richten op je bedrijf. Je hebt als ondernemer al genoeg aan je hoofd, dus geen zorgen is wel zo fijn.

Stop-loss-verzekering

Heb je een wat groter bedrijf, dan zou je kunnen kiezen voor een stop-loss-verzekering. Bij deze verzuimverzekering kies je ervoor om zelf de ‘normale’ verzuimkosten van je medewerkers te betalen. Je beschikt daarvoor over voldoende financiële middelen. Valt het verzuim in een bepaald jaar onverwachts hoger uit, bijvoorbeeld omdat meer medewerkers langer dan gemiddeld verzuimen, dan keert deze verzekering dat extra verzuim uit. Met deze verzekering weet je precies wat je jaarlijks maximaal betaalt voor zieke medewerkers. Let wel, op basis van actuele verzuimcijfers worden de verwachte verzuimpercentages jaarlijks bijgesteld. Om die reden is het bij een dergelijke verzekering belangrijk om periodiek te bekijken of de verzekering nog steeds de beste oplossing is.

Hoe kies je de juiste verzuimverzekering?

Wel of geen verzuimverzekering afsluiten en zo ja, welke? Het zijn keuzes die grote impact hebben op je bedrijf. Maak ze daarom niet zomaar, maar schakel de hulp in van een specialist. De inkomensadviseurs van Sigma Personeelsdiensten kennen de markt en vergelijken tarieven en polisvoorwaarden objectief en onafhankelijk. Natuurlijk dragen zij er ook zorg voor dat de verzekering optimaal aansluit op jouw loondoorbetalingsplicht.

Waarom kiezen voor Sigma Personeelsdiensten?

Interessant aan de samenwerking met Sigma Personeelsdiensten is verder dat de producten zonder provisie worden gesloten. De adviseurs zijn daardoor niet afhankelijk van de premieomvang, waardoor hun focus nog nadrukkelijker ligt bij het regelen van de best passende verzekering. De directe samenwerking met Sigma Personeelsdiensten zorgt voor meer efficiency, evenals de directe koppeling met de salarisadministratie van Sigma Online.

Overweeg je een ziekteverzuimverzekering af te sluiten? Onze specialisten helpen je graag om de juiste keuze te maken. Vraag een vrijblijvende offerte aan om inzicht te krijgen in de opties. Onze specialisten vergelijken het aanbod van een tiental verzekeraars en zetten de beste aanbiedingen overzichtelijk voor je op een rij.

naar inspiratie overzicht
Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek welke verzuimverzekering het beste past bij jouw bedrijf.
Verzuimverzekering vergelijken?
Ontdek welke verzuimverzekering het beste bij je past.
Onafhankelijke vergelijking
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?