Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Boer, winkel van het land: ‘SLIM-regeling gaf laatste duwtje om gestructureerd naar het bedrijf te kijken’

SLIM regeling

“We zijn de afgelopen jaren flink gegroeid, van een klein boerderijwinkeltje naar een bedrijf met diverse bedrijfsactiviteiten en circa tien medewerkers. Ondanks de groei bleven we werken zoals we altijd deden. Toen ik las over de SLIM-subsidie hield ik dit tegen mijn accountant bij Schipper aan. Hij schakelde HR-adviseur Astrid de Zeeuw -Beemster van Sigma Personeelsdiensten in om ons bedrijf tegen het licht houden. Ik ben blij dat we dit traject in gang hebben gezet. De SLIM-regeling gaf me het laatste duwtje om gestructureerd naar mijn bedrijf te kijken. Dat is absoluut de moeite waard.”

Leven lang ontwikkelen (LLO) met SLIM

Mariëlle van Overveld is de drijvende kracht achter Boer, winkel van het land in Roosendaal. Dit was aanvankelijk een kleine winkel, naast het boerenbedrijf van haar man Corné. Toen hij overleed, kwam Mariëlle erachter dat het boerenbedrijf niets voor haar was. Zij besloot samen met haar zonen om hun aandacht op de winkel richten: Boer, winkel van het land. Gaandeweg werd deze groter en professioneler. De meest recente stap is de bouw van een volwaardige keuken, zodat in de winkel ook eigengemaakte producten zoals soepen en pesto’s verkocht kunnen worden. “Naast consumenten richten we ons ook steeds meer op bedrijven. Het uiteindelijke doel is om naast de winkel ook workshops, bedrijfsuitjes en kinderfeestjes te organiseren. We hebben hier alle ruimte.”

Uitgelezen kans met SLIM-regeling

Toen Mariëlle las over de SLIM-regeling vond ze dit zo interessant, dat ze er, in overleg met de accountant, mee aan de slag is gegaan. “Ik merkte gaandeweg dat de groei van het bedrijf andere eisen aan ons stelde. We hebben zeker tien parttime – en weekendkrachten en ik besefte hoe langer hoe meer dat hun inzet gestructureerd moest worden. De SLIM-regeling bood me daartoe een uitgelezen kans.”

Organogram en functieomschrijvingen

HR-adviseur Astrid de Zeeuw -Beemster startte met gesprekken met Mariëlle, haar zonen en de medewerkers. Mariëlle: “In ons gesprek ging het onder andere over waaraan ik behoefte had. Ik ben zelf niet zo gestructureerd, maar realiseerde me wel dat we dat nodig hadden. Zo zijn we gestart met het maken van een organogram en het openstellen van functieomschrijvingen. Verder kreeg ik handvatten voor het voeren van gesprekken met de medewerkers. In plaats van af en toe een kort gesprekje in de kantine maken we het wat formeler. Fijn is dat ik dit ook heb kunnen oefenen met Astrid.”

Nog beter samenwerken

Nu de belangrijkste veranderingen zijn doorgevoerd, ervaren zowel Mariëlle als haar collega’s meer rust. “Het is vooral nu heel duidelijk wie wat moet doen en waar de verantwoordelijkheden liggen. We liepen vroeger de benen uit ons lijf, maar dat was niet altijd even efficiënt. Ik merk dat we echt stappen maken, dat is leuk. We hebben een hartstikke leuk team dus het is fijn dat we zo nog beter kunnen samenwerken.”

De adviseur naast de ondernemer

“Mooi aan Boer, winkel van het land is de open en transparante sfeer. Ondernemer Mariëlle van Overveld hecht bijvoorbeeld veel waarde aan de input van haar medewerkers. Het voelt als een warm nest. De SLIM-regeling maakte het mogelijk werk te maken van de personeelsontwikkeling binnen het bedrijf. Het is geweldig om te zien dat ze echt stappen maken en dat ook iedereen daarvan profiteert.”

HR-adviseur Astrid de Zeeuw -Beemster is nauw betrokken bij Boer, winkel van het land in Roosendaal. Bij dit mkb-bedrijf werken tien mensen. Juist voor mkb-bedrijven als deze is de SLIM-regeling bedoeld. Om het ‘leven lang ontwikkelen’ (LLO) binnen het mkb te stimuleren kunnen investeringen die je hierin doet in aanmerking komen voor de SLIM-subsidieregeling. Inmiddels is de derde subsidieronde gestart. Boer, winkel van het land deed al eerder een subsidieaanvraag.

SLIM-subsidieaanvraag ingediend

Astrid vertelt dat zij, aan de hand van interviews met de medewerkers, startte met 0-meting. “Uit de gesprekken kwam allereerst naar voren dat iedereen enorm enthousiast en gedreven is en zich voor 100% inzet. Het bedrijf is hard gegroeid en misschien daardoor was niet alles even duidelijk. Zo misten de medewerkers een duidelijke structuur en waren de verantwoordelijkheden niet helder. Dat is niet goed voor een bedrijf: als de onduidelijkheid te groot wordt, kan dat de ontwikkeling belemmeren. Tijd voor actie dus. Om concreet aan de slag te gaan, hebben wij vanuit Sigma Personeelsdiensten de subsidieaanvraag ingediend om zo de kans op toekenning van de subsidie te vergroten.”

Beter op de rit

De inzet van Astrid bij Boer, winkel van het land was gericht op meer structuur, meer duidelijkheid en een professionaliseringsslag. “Marielle werkt samen met twee zonen en ook de medewerkers kent ze al jaren. Werk en privé kunnen dan erg door elkaar lopen, terwijl het soms echt nodig is om even een ‘zakelijke pet’ op te zetten. Het is leuk om te zien dat het bedrijf nu beter op de rit staat. De verantwoordelijkheden zijn duidelijk, de werkprocessen zijn onder de loep genomen en waar nodig is een efficiencyslag gemaakt. Bovendien is er nu een vaste gesprekscyclus. Daarvoor zijn de leidinggevenden gecoacht, onder andere in het voeren en vastleggen van deze gesprekken.”

Aan de slag in de praktijk

Terugkijkend kan Astrid alleen maar vol enthousiasme concluderen dat het wérkt.  “In de gesprekken voelde ik waar de knelpunten zaten. Door daarover te praten en brainstormen, heb ik de juiste handvatten kunnen bieden. Daar doe je het voor! Nu hebben we nog af en toe contact, maar het is vooral aan Mariëlle en haar collega’s om goed te oefenen en alles in praktijk te brengen.”

Ook de ontwikkeling bij medewerkers stimuleren? Bekijk ons SLIM-programma!

Wil je ook aan de slag met de ontwikkeling van jouw medewerkers? Met de SLIM-subsidie kan dit nu extra voordelig! Via deze regeling kun je namelijk tot wel 80% van de investering in personeelsontwikkeling gesubsidieerd krijgen. Dat is dus echt slim! Vanuit Sigma helpen we je hier graag verder in. Via ons speciaal ontworpen SLIM-programma kun je namelijk eenvoudig van deze subsidie profiteren.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier voor meer informatie of neem contact met mij op! Let op, de aanvraagperiode voor deze subsidie loopt van 1 tot en met 28 maart 2024. Wees er dus op tijd bij!

naar inspiratie overzicht