Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Risico’s van gebruik ChatGPT door werknemers

Risico’s van gebruik ChatGPT door werknemers

ChatGPT wordt ook op de werkvloer massaal gebruikt. Uit onderzoek van afgelopen voorjaar (2023) bleek dat één op de drie werknemers er voor zakelijke doeleinden gebruik van maakt. Werkgevers zijn hier vaak niet van op de hoogte.

Werknemers blijken ChatGPT het vaakst te gebruiken voor het schrijven van marketingteksten, e-mails en om te brainstormen. Van de werknemers die nog niet gebruikmaken van ChatGPT, wil een derde dit wel gaan doen. Dit brengt de nodige risico’s met zich. Je kan denken aan de volgende situaties:

  • ChatGPT voldoet niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in Nederland geldt. De app is gemaakt door een Amerikaans bedrijf. De privacywetgeving in Amerika is anders dan de Nederlandse privacywetgeving. Alles wat de werknemer intypt, kan in verkeerde handen terechtkomen.
  • ChatGPT is niet altijd nauwkeurig of betrouwbaar. De kunstmatige intelligentie van het programma kiest zelf welke gegevens het gebruikt. Fouten in de gemaakte tekst kunnen leiden tot verkeerde beslissingen of misverstanden.
  • ChatGPT maakt gebruikt van teksten waar mogelijk auteursrecht op zit. Bij het gebruik van ChatGPT kunnen dus juridische kwesties ontstaan, zoals inbreuk op intellectuele eigendomsrechten.
  • ChatGPT schrijft op basis van verzamelde informatie. Dit geneert misschien teksten met ongewenste of discriminerende inhoud.

Controle op gebruik van ChatGPT

Er zijn uiteraard mogelijkheden om deze risico’s te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende opties:

  • Maak duidelijke beleidslijnen en richtlijnen voor het gebruik van ChatGPT door werknemers. Denk hierbij aan instructies over wanneer werknemers ChatGPT kunnen gebruiken en op welke manier.
  • Zorg voor trainingen en ondersteuning. Hiermee bereid je jouw werknemers voor op het gebruik van ChatGPT en hoe zij hier op een verantwoorde en veilige manier mee kunnen werken.
  • Zorg voor een juist ICT-beveiliging zodat bedrijfsgevoelige informatie niet naar buiten lekt.
  • Laat je adviseren over de juridische kaders van ChatGPT en waar mogelijk juridische valkuilen zitten. Zorg er daarna voor dat jouw bedrijf aan de wet- en regelgeving voldoet.

ChatGPT verbieden?

Ook al kan het gebruik van ChatGPT veel voordelen opleveren, het gebruik is soms meer risicovol dan kansrijk. Een andere optie is het gebruik van ChatGPT volledig te verbieden. Je hebt als werkgever een instructierecht over hoe jouw werknemers hun werkzaamheden uitvoeren. Dat betekent dat je een verbod op het gebruik van ChatGPT mag opleggen. Vooral wanneer dit voor risico’s zorgt. Je kan bijvoorbeeld de toegang tot deze website blokkeren vanuit de werkomgeving. Houd er rekening mee dat er ook genoeg andere AI-chatbots zijn die je ook zal moeten blokkeren. Wijs je werknemers duidelijk op het verbod van ChatGPT en leg dit ook schriftelijk vast.

Sigma denkt met je mee

Zeker als je personeelsbestand groeit, wordt beleid steeds belangrijker. Het is dan essentieel om richting te kunnen geven aan cultuur, normen en waarden en afspraken binnen je organisatie. Nadenken over het gebruik van ChatGPT op de werkvloer hoort daar ook bij. Heb je een vraag waarbij je advies nodig hebt? Onze specialisten denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.

naar inspiratie overzicht