Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Mobieltjes uit de klas? Mobieltjes van de werkvloer?

mobieltjes van de werkvloer

Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas op de middelbare school worden gebruikt. Is dit verbod ook een goed idee voor op de werkvloer?

Mobiele telefoons leiden af en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren vindt minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Na de zomer neemt de demissionair minister een besluit of de afspraken ook voor basisscholen gaan gelden. Voor het speciaal onderwijs wordt gewerkt aan aparte afspraken.

Mobiele telefoons op de werkvloer

Goed dat we dat regelen voor onze kinderen toch? Maar is het niet zo dat ook wij, ‘de volwassenen’, ons minder goed kunnen concentreren door de aantrekkingskracht van onze mobiele telefoon? Wij vinden van onszelf dat we ons prima kunnen beheersen en pakken alleen onze telefoon erbij als dat nodig is.

Dat is precies wat de leerlingen ook vinden. Ze zitten alleen op hun telefoon in de klas als ze ‘het onderwerp dat wordt uitgelegd al snappen’ of als ze ‘hun werk al af hebben’. De meeste leerlingen vinden het dan ook helemaal geen goed idee om mobieltjes uit de klas te verbannen.

Het zijn vooral de schoolbesturen, de ouders en de leerkrachten die vinden dat de leerprestaties van de leerlingen lijden onder de aanwezigheid van hun mobiele telefoons in de klas. En die laatste groep voegt daar over het algemeen aan toe dat zij hun mobiele telefoon in de klas nodig hebben om les te kunnen geven.

Natuurlijk worden ook volwassenen afgeleid

Natuurlijk worden niet alleen onze tieners op de middelbare school continu afgeleid door hun mobiele telefoon. Dat geldt uiteraard ook voor volwassenen. In de ogen van veel volwassen kijken tieners allerhande – in onze ogen nutteloze – filmpjes, terwijl volwassen om de haverklap allerlei nieuwssites checken. Het principe is uiteindelijk natuurlijk hetzelfde. Je bent niet met school/je werk bezig en daarom afgeleid. Veel volwassenen zijn net zo verslaafd aan hun telefoon als jongeren.

Mobieltjes in de ban

Zou het niet mooi zijn als we niet alleen onze jongeren helpen door mobieltjes in de klas te verbieden, maar ook onszelf helpen door mobiele telefoons op het werk in de ban te doen? Dat zou best bevrijdend kunnen werken.

Natuurlijk kan dat niet op elke werkvloer of in elke functie, maar op heel veel werkvloeren en in heel veel functies kan het wel. Waarom heeft een leraar zijn mobiele telefoon in de klas nodig? Op zijn computer of laptop kan hij toch ook het rooster zien en met de leerlingenbalie communiceren? Ook winkelmedewerkers kunnen nogal eens afgeleid worden door hun mobiele telefoon. Dat zullen we allemaal wel eens merken.

Is een verbod toegestaan?

Een mobieltjesverbod op de werkvloer, kan dat? Jazeker. Dat kan. Een werkgever mag regels maken over de manier waarop zijn werknemers hun werk moeten doen. En de werknemers zullen zich aan die regels moeten houden. Dit is uiteraard niet ongelimiteerd; de regels moeten wel redelijk zijn. Het verbieden van privételefoons zal meestal redelijk zijn. Wel moet je werknemers in de gelegenheid stellen om bereikbaar te zijn in geval van calamiteiten.

Is een verbod nodig?

Met een compleet verbod zullen werknemers niet blij zijn. Als je kijkt naar de discussie over mobieltjes op scholen, dan vinden de meeste leerlingen een verbod helemaal geen goed idee. Dat zal ook voor werknemers gelden die ineens met een verbod worden geconfronteerd.

De eerste stap om het gebruik van telefoons onder werktijd terug te brengen, is door het gesprek met je medewerkers aan te gaan. Je kunt in het algemeen uiten dat je vindt dat teveel op de mobiele telefoon wordt gezeten en vragen om dat niet of in elk geval veel minder te doen. Dat zal bij veel medewerkers al genoeg zijn, zeker als je dat geregeld herhaalt. De hardleerse medewerkers kan je vervolgens individueel aanspreken. Als ze met hun mobiel voor hun neus zitten kan je ze vragen of sprake is van een noodgeval. Zo niet, vraag dan om de telefoon op te bergen. Voor de meeste werknemers zal dat extra zetje genoeg zijn. Met diegenen voor wie dat niet genoeg blijkt kan je een indringender gesprek voeren en afspraken maken.

Als dit geen zoden aan de dijk zet, dan kan je altijd nog een verbod instellen. Door eerst het gesprek aan te gaan, zal dit in ieder geval niet onverwachts zijn.

Advies nodig bij personeelsbeleid?

Zeker als je personeelsbestand groeit, wordt beleid steeds belangrijker. Het is dan essentieel om richting te kunnen geven aan cultuur, normen en waarden en afspraken binnen je organisatie. Als je op de juiste manier met je medewerkers omgaat, levert dat je bedrijf veel op. Wij denken met je mee en helpen je bij het opstellen van goed personeelsbeleid

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?