Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Kies de juiste begeleiding bij een ontslagprocedure

Het aannemen van nieuwe medewerkers is voor veel ondernemers geen probleem. Lastiger wordt het als er afscheid genomen moet worden. Er zijn niet veel werkgevers die ervaring hebben met een ontslagprocedure. Onzekerheid en onwetendheid hebben hun weerslag op een ontslagprocedure. Daar komt bij dat vaak sprake is van een persoonlijke relatie, zéker in het mkb. De werkgever kent de betrokken medewerker en zijn of haar achtergrond. Dat maakt een ontslag ook om persoonlijke redenen lastig. In dit speelveld is het verstandig om samen te werken met een goede adviseur. Die kan met een professionele blik de ontslagprocedure vormgeven en gelijktijdig ruimte maken voor emoties.

Begeleiding bij een ontslagprocedure

Als adviseur bij Sigma Personeelsdiensten begeleid ik regelmatig ondernemers bij ontslagprocedures. Ik ken de regels en wetten, maar weet ook hoe een ontslag in de praktijk werkt. Die kennis en ervaring deel ik graag. Zo proberen we ellenlange procedures bij UWV en/of kantonrechter te vermijden. Ook help ik een ander doemscenario voorkomen, namelijk dat werkgever en medewerker ‘rollebollend over straat gaan’. Dat laatste is voor niemand goed. De imagoschade kan nog lang doorwerken. Graag noem ik nog wat voordelen van samenwerken bij een ontslag.

Samen sparren

Afscheid nemen van een medewerker is lastig, zéker als je de medewerker goed kent en het ontslag is ingegeven door bedrijfseconomische omstandigheden. Naast de zakelijke overwegingen, spelen dan ook zeker emoties een rol. Het kan dan fijn zijn om met een ervaren adviseur te sparren over de juiste stappen.

Ervaring telt

Hoe vreemd het ook klinkt: het ontslaan van medewerkers kun je leren. Vaak kan ik inschatten hoe medewerkers zullen reageren op deze nare aankondiging. Daardoor kan ik werkgevers de juiste handvatten geven voor een ontslaggesprek. Aan de orde komt wat, wanneer en hoe je iets wel of niet kunt zeggen tegen je medewerker. Dit komt aan op de juiste tactiek met als doel om op een prettige manier overeenstemming te bereiken over het gedwongen vertrek van de medewerker.

Brede kijk

In het ‘heetst van de strijd’ kan een ondernemer weleens het overzicht verliezen. Je moet aan veel dingen denken: heeft een medewerker nog persoonlijke spullen op de werkplek, beschikt hij over toegangscodes of -sleutels of is er sprake van een auto van de zaak. Ik houd het overzicht en weet wat er geregeld moet worden.

Het valt niet mee, want de belangen van werkgever en medewerker staan in het geval van een ontslag haaks op elkaar. Toch kan het: ontslagprocedures die snel, soepel en in goede harmonie verlopen. De adviseurs van Sigma Personeelsdiensten ontzorgen je graag. Dat doen we met onze kennis van arbeidsrechtelijke kant van de zaak, maar zeker ook met oog voor jouw persoonlijke betrokkenheid.

Overweeg je de arbeidsrelatie met één of meerdere medewerkers te beëindigen en wil je meer informatie? Wij kunnen jou als werkgever, met alle kennis die we in huis hebben, optimaal ondersteunen. Juist bij complexe processen is het prettig dat iemand het overzicht behoudt en nadrukkelijk koers houdt richting het einddoel. Heb je vragen of wil gebruik maken van onze ondersteuning bij een ontslagprocedure? Neem dan contact met ons op. Onze arbeidsrechtjuristen staan graag voor je klaar!

Via onderstaande link vind je meer informatie over advies bij ontslag.

naar inspiratie overzicht