Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Waarom zou je investeren in opleiding en ontwikkeling?

Waarom zou je investeren in opleiding en ontwikkeling

‘Duurzame inzetbaarheid’ staat tegenwoordig volop in de aandacht. Het betekent dat je onder andere investeert in de opleiding en ontwikkeling van je werknemers. Waarom is het zo belangrijk om in je werknemers te blijven investeren, het belangrijkste kapitaal dat de onderneming in huis heeft?

Redenen om te investeren in opleiding en ontwikkeling

Ontwikkelingen gaan snel en je werknemers moeten meegroeien met alle veranderingen. Daarom is het belangrijk om het kennisniveau van je medewerkers op peil te houden. Bedenk dat een onderneming die in de ontwikkeling van haar mensen investeert gezien wordt als een aantrekkelijk werkgever. Niet alleen voor aanstormend talent, maar ook voor de medewerker die al in dienst is. Je voordeel: goed opgeleide medewerkers vergroten het succes van de organisatie. Doordat je in de medewerker investeert, blijft de medewerkeer gemotiveerd en meer geneigd bij de organisatie te blijven.

Juist een krappe arbeidsmarkt als die van nu vraagt om het blijven ontwikkelen van de kennis en vaardigheden van mensen. Aan de ene kant omdat door (digitale) ontwikkelingen meer of andere competenties worden gevraagd, anderzijds omdat er een hoge vraag is naar vakbekwame medewerkers.

Door te investeren in opleiding en ontwikkeling van je medewerkers profileer je jezelf als maatschappelijk betrokken. Maatschappelijke betrokkenheid staat hoog op de agenda van (aankomende) werknemers. Door op tijd te investeren zorg je dat je een relevante speler op de markt blijft.

SLIM-subsidieregeling

Duurzame inzetbaarheid

Snelle economische en maatschappelijke veranderingen maken werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers steeds belangrijker. De publicatie in 2010 van de NEN-praktijkrichtlijn ‘Sturen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers’ (NPR 6070) is daar een voorbeeld van. Deze richtlijn biedt handvatten om samenhang aan te brengen in initiatieven op het terrein van vitaliteit, inzetbaarheid en werkvermogen. Duurzaam inzetbare medewerkers binnen de organisatie is het uiteindelijke doel: dat zijn medewerkers die bijdragen aan de prestaties van de organisatie en daar zelf ook meerwaarde aan ontlenen.

Wat moet ik met jobhoppers?

Afnemende loyaliteit onder jonge talenten stelt werkgevers wel voor een dilemma. Zijn al die duurbetaalde managementtrainingen en speciale cursussen die zij mogen volgen geen weggegooid geld als ze net zo makkelijk weer overstappen naar de concurrent? De kans dat die gedachte bij je opkomt is zeker aanwezig. Maar bedenk je dan het volgende: niet opleiden en er mee blijven zitten is erger!

De absoute voorkeur is te blijven investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers en een goede relatie met hen proberen te onderhouden, ook nadat zij onverhoopt zijn vertrokken. In die atmosfeer kunnen oud-medewerkers hun voormalige werkgever aanbevelen als partner, hem opdrachten gunnen, klussen voor hem doen en later terugkeren met een ruimere kennis en ervaring dan toen ze vertrokken. Je zou het misschien niet verwachten, maar op deze manier kan je organisatie zelfs een boost krijgen als veel goede mensen vertrekken. Mede omdat een organisatie die veel investeert in de ontwikkeling van mensen ook makkelijker goede mensen aantrekt.

Opleiden en leren is een must-have

Kortom: Opleiden en leren zijn ‘must-haves’, geen ‘nice-to-haves’. Ze zijn de sleutel tot economisch overleven en toekomstige groei. Net als andere investeringen komen investeringen in opleiding en ontwikkeling het allerbest tot hun recht als er ook genoeg aandacht is voor de juiste condities en methoden. Daarnaast is het verstandig ook steeds kritisch prioriteiten te stellen en besparingsmogelijkheden in het oog te houden.

Subsidie voor opleiden en leren

Om het ‘leven lang ontwikkelen’ (LLO) binnen het MKB te stimuleren, kan je voor investeringen die je hier in 2022 in doet SLIM-subsidie aanvragen. Je kunt tot 80% van je investering vergoed krijgen. Lees via onderstaande link meer over SLIM-subsidie of neem contact met ons op.

naar inspiratie overzicht