Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Hoe kan je als werkgever de hoge brandstofkosten compenseren?

Hoe kan je als werkgever de hoge brandstofkosten compenseren

Door de wereldwijde ontwikkelingen van de laatste tijd zijn de olieprijzen en daarmee de brandstofkosten sterk gestegen. Wat doe je als werknemers daardoor liever thuiswerken of om een compensatie vragen?

De hoge benzineprijzen zorgen voor onrust. Volgens sommigen is het zelfs goedkoper om ziek thuis te zitten dan regelmatig met de auto naar het werk gaan. Zelf met hybride werken is reizen naar het werk erg duur. Vakbonden willen daarom graag dat werkgevers een hogere compensatie voor de kilometervergoeding kunnen bieden.

Mag ik een hogere kilometervergoeding betalen dan € 0,19 per kilometer?

Ja, dat mag. Maar de regeling voor het onbelast vergoeden van woon-werkverkeerkosten en thuiswerkkosten kent een maximum tot € 0,19 per kilometer tot € 2,- per dag. Als je als werkgever een hoger bedrag wilt vergoeden, dan kan je het hogere deel ten laste brengen van de zogenoemde werkkostenregeling. Via deze werkkostenregeling kunnen werkgevers tot een bepaald bedrag per jaar onbelaste voordeeltjes aan hun werknemers geven, bijvoorbeeld hogere vergoedingen voor reiskosten woon-werkverkeer of thuiswerken.

Voor de meeste bedrijven geldt echter dat de werkkostenregeling vaak al helemaal gebruikt wordt voor andere dingen, zoals voor de vergoeding van sportabonnementen, voor de kosten van een personeelsfeest en voor de kerstpakketten. Als het werkkostenregeling-budget op is, dan zal over het deel van de vergoeding dat hoger is dan € 0,19 per kilometer of € 2,- per dag, belasting en sociale premies betaald moeten worden. Dat is dus minder aantrekkelijk. Door de hoge brandstofprijzen is € 0,19 per kilometer al heel lang niet meer toereikend, maar de overheid heeft (nog) geen concrete plannen bekendgemaakt om de reiskostenvergoeding te verhogen.

De reiskostenvergoeding en goed werkgeverschap

Steeds meer organisaties zien dat de nood toeneemt en komen medewerkers daarom tegemoet. Zeker nu de arbeidsmarkt krap is is het het overwegen waard om vanuit goed werkgeverschap een eenmalige uitkering te bieden of zelf de kilometervergoeding te verhogen.

Wil je een hogere kilometervergoeding betalen dan € 0,19 per kilometer, maar twijfel je of dit past binnen de werkkostenregeling? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

naar inspiratie overzicht