Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Het wettelijk minimumuurloon is per 1 januari 2024 een feit

wettelijk minimumuurloon

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wettelijk minimumuurloon. De Wet invoering minimumuurloon gaat in vanaf 1 januari 2024.

Op dit moment wordt het uurloon bepaald op basis van het aantal werkuren van een fulltime werkweek binnen een organisatie. Dit varieert van 36 tot 40 uur. Door de wet invoering minimum uurloon zal dit veranderen. Vanaf dan geldt een vast minimum loon per uur, ongeacht de werkweek duur. Vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord met deze wet. Gisteren volgde de Eerste Kamer.

Werknemers gaan er op vooruit

Werknemers die momenteel het minimumloon verdienen en meer dan 36 uur per week werken gaan erop vooruit. Het minimumloon per week en per dag wordt afgeschaft. Het minimumloon per maand blijft in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) gehandhaafd om sociale zekerheidsuitkeringen en -tegemoetkomingen te kunnen uitvoeren.

Hogere loonkosten

De nieuwe wet is positief voor werknemers. Er zijn echter zorgen over de verhoogde loonkosten voor werkgevers als gevolg van het minimumuurloon. De regering wordt daarom verzocht de economische situatie van kleine ondernemers te beoordelen en te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de lasten te verlichten en de potentiële ruimte van de UWV-fondsen te onderzoeken. Brancheorganisaties riepen begin februari ook al op tot een verlaging van werkgeverslasten en een geleidelijke invoering van het wettelijk minimumuurloon.

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?