Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Arbeidsrecht: regels steeds ingewik­kelder, risico’s alsmaar groter

salarisadministrateur terneuzen

Al vijftien jaar gidst Jean Pierre Hubregsen namens Sigma Personeelsdiensten ondernemers door het arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht. In al die jaren zijn ondernemers in zijn ogen niet wezenlijk veranderd. Wél veranderd is de wet- en regelgeving. Het is er daarmee niet eenvoudiger op geworden. 

Juist daarom vindt Jean Pierre zijn werk als Senior Adviseur Arbeidsrecht en Sociaal Verzekeringsrecht tot op de dag van vandaag zo waardevol: “Het is geweldig om iets te kunnen betekenen voor ondernemers. Soms adviseer ik, soms behoed ik ze voor onvolkomenheden en soms lukt het om forse bedragen te besparen. Laatst een bedrag van zeven ton. Ja, toen ging de champagnefles open.”

Sparringpartner voor ondernemers

Arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht saai? In de ogen van Jean Pierre allerminst. Voor hem zijn het geen droge wetten of saaie regels, maar verhalen van ondernemers. Met zoveel ervaring op zak heeft hij tal van praktijkvoorbeelden. Zo is Jean Pierre een belangrijke sparringpartner voor ondernemers als sprake is van verslechterde arbeidsrelaties of een voorgenomen ontslag. Jean Pierre: “Ik adviseer en denk mee. We zijn geen partij die direct naar de rechter stapt. Integendeel, we procederen niet graag. Liever proberen we in onderling overleg tot een oplossing te komen. Of met wederzijds goedvinden een vaststellingsovereenkomst te sluiten.”

Goedkoop en adequaat oplossen

Het valt Jean Pierre op dat hij steeds vaker vragen krijgt over ziekte en arbeidsongeschiktheid. “Ondernemers willen weten wat ze moeten doen als een werknemer langdurig ziek is”, vertelt Jean Pierre. “Ik ga echt naast ondernemers staan en probeer met mijn adviezen het probleem zo goedkoop en zo adequaat mogelijk op te lossen. Maar regels omzeilen kunnen we niet. Het gaat me echt aan mijn hart als ik kleine, zelfstandig ondernemers geconfronteerd zie worden met torenhoge kosten als gevolg van zieke werknemers.”

Successen vieren

Dat laatste is misschien ook wel zijn drijfveer om steeds te zoeken naar slimme oplossingen. Zo is hij er trots op dat hij inmiddels voor twee ondernemers op dat vlak een groot succes heeft geboekt. “Het is nu twee keer gelukt om een Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) om te zetten in een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Dat is interessant voor een werkgever, omdat een IVA-uitkering niet meetelt voor de verzekeringspremie, die de werkgever betaalt. Daarmee hebben we de financiële schade voor deze werkgevers echt fors beperkt. Zulke vraagstukken maken mijn werk erg interessant en leuk.” Overigens, benadrukt Jean Pierre, is het voorkomen van ziekteverzuim ook een belangrijk aandachtspunt binnen Sigma. “Ik heb collega’s die bijvoorbeeld trainingen geven om een burn-out te voorkomen. Feitelijk kunnen we ondernemers van A tot Z ondersteunen. Dat is in mijn ogen echt de kracht van Sigma.”

Veel arbeidsrechtelijke problemen kunnen worden voorkomen. Namelijk door zaken vooraf goed te regelen. Meer weten over arbeidsrecht? Bekijk de pagina arbeidsrecht voor meer informatie.

naar inspiratie overzicht