Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Werkgevers met oproepkrachten: opgelet!

Werkgevers met oproepkrachten opgelet!

Heb jij oproepkrachten in dienst? Als werkgever ben verplicht om jouw oproepkrachten iedere twaalf maanden een aanbod te doen voor een vaste urenomvang. Dit aanbod doe je op basis van het gemiddeld aantal uren dat in de twaalf maanden daarvóór is gewerkt.

Hoe zat het ook alweer?

Deze verplichting is opgenomen in de wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet bepaalt dat een oproepkracht na twaalf maanden gewerkt te hebben een aanbod voor vaste arbeidsomvang moet krijgen. Eigenlijk is het dus een aanbod om parttimer te worden, wat uiteraard wederzijdse verplichtingen met zich meebrengt. De aangeboden arbeidsomvang moet minimaal gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande twaalf maanden (referentieperiode). Een oproepkracht kan het aanbod vervolgens accepteren of weigeren en krijgt hier één maand de tijd voor. Bij acceptatie wordt de oproepkracht een werknemer met vaste uren, bij weigering verandert er niks. Reageert de werknemer niet op tijd, dan gaat de wet ervan uit dat de werknemer het aanbod weigert. Als je het aanbod niet doet, kan de werknemer vijf jaar naar dato eventueel gemiste uren nog claimen waar hij conform het aanbod wel recht op had.

Voorbeeld: er werkt iemand bij jou op oproepbasis die in zijn eerste twaalf maanden gemiddeld veertig uur per maand heeft gewerkt. In zijn tweede jaar wordt hij gemiddeld nog maar tien uur per maand opgeroepen. Maar je was vergeten om na die eerste twaalf maanden het vaste urenaanbod te doen. Bij jouw oproepkracht ontstaat dan recht op een nabetaling van dertig uur per maand. Die claim kan vele jaren opstapelen.

Oproepkrachten in Hubbae

In Hubbae, onze zelfgebouwde applicatie voor werkgevers en werknemers, is dit verplichte aanbod geautomatiseerd en gedigitaliseerd. De gegevens van oproepkrachten die een aanbod moeten ontvangen haalt Hubbae automatisch op uit de salarisadministratie (Nmbrs). Vervolgens wordt aan de hand van de salarisverwerking automatisch berekent wat het gemiddeld aantal gewerkte uren in de referentieperiode was. Het door Hubbae gegenereerde aanbod wordt tot slot door een Sigma-adviseur gecontroleerd. Als klant ontvang je vervolgens een mailnotificatie om het aanbod naar de betreffende werknemer te versturen.

Na jouw actie maakt de werknemer een keuze om het aanbod te accepteren of te weigeren en ondertekent het aanbod digitaal. Na ondertekening door de werknemer ontvang je als werkgever een verzoek via notificatie om met jouw handtekening het proces af te ronden. Het ondertekende aanbod wordt vervolgens weer doorgestuurd naar je adviseur bij Sigma Personeelsdiensten. Daarmee is het proces afgerond en worden alle documenten automatisch toegevoegd aan het personeelsdossier in Nmbrs. Super handig en efficiënt dus! Meer weten over deze handige functionaliteit? Lees er meer over op de supportpagina.

Waarborgen en vastleggen

Alle gezette stappen in het proces worden vastgelegd in de zogenaamde log. Hierin kan je altijd zien wie er op welk moment een bepaalde stap heeft gezet of een wijziging heeft doorgevoerd. De actuele status van het proces is dus altijd inzichtelijk, waarop je indien nodig kunt bijsturen. Het proces wordt met Hubbae op deze manier gewaarborgd en de risico’s voor jou als werkgever zoveel mogelijk beperkt.

Starten

We begrijpen dat je dit als werkgever graag goed wilt regelen en risico daarmee wilt beperken. Wil je aan de slag met de oproepkrachten in Hubbae, laat het jouw contactpersoon bij Sigma Personeelsdiensten dan weten of neem contact met ons op.

naar inspiratie overzicht