Sigma Personeelsdiensten

Vaker lage WW-premie toepassen door coronacrisis

De regels voor toepassing van de kersverse lage WW-premie zitten de praktijk in de weg tijdens de bijzondere omstandigheden van deze coronacrisis. Daarom heeft het kabinet in het noodpakket een tijdelijke versoepeling met betrekking tot overwerk aangekondigd.

Uw organisatie betaalt sinds 1 januari 2020 via de premies werknemersverzekeringen geen sectorpremie WW meer, maar een hoge of lage premie Awf. De lage WW-premie (2,94% in 2020) geldt alleen voor werknemers met een vast contract en een vast aantal uren. Werkt een vaste werknemer in een kalenderjaar meer dan 30% over, dan moet uw organisatie alsnog met terugwerkende kracht de hoge WW-premie (7,94% in 2020) voor hen betalen.

Onbedoeld effect bij overwerk door corona

Door het coronavirus is het in bepaalde organisaties nu alle hens aan dek – bijvoorbeeld in de zorg – en het zou onterecht zijn als door dat vele overwerk over 2020 een hoge WW-premie verschuldigd is. Daarom heeft het kabinet toegezegd om een aanpassing te maken die dit onbedoelde effect wegneemt. Hiermee worden onbedoeld hogere loonkosten voorkomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) moet deze aanpassing en de voorwaarden nog wel uitwerken. Hij gaat alleen gelden voor kalenderjaar 2020.

Wilt u meer weten over het volledige pakket aan beschikbare steunmaatregelen? Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van de belangrijkste informatie en ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus en uw personeel. Heeft u vragen? Onze specialisten staan graag voor u klaar!