Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Vaker lage WW-premie toepassen door coronacrisis

De regels voor toepassing van de kersverse lage WW-premie zitten de praktijk in de weg tijdens de bijzondere omstandigheden van deze coronacrisis. Daarom heeft het kabinet in het noodpakket een tijdelijke versoepeling aangekondigd.

De regels voor toepassing van de kersverse lage WW-premie zitten de praktijk in de weg tijdens de bijzondere omstandigheden van deze coronacrisis. Daarom heeft het kabinet in het noodpakket een tijdelijke versoepeling met betrekking tot overwerk aangekondigd.

Je organisatie betaalt sinds 1 januari 2020 via de premies werknemersverzekeringen geen sectorpremie WW meer, maar een hoge of lage premie Awf. De lage WW-premie (2,94% in 2020) geldt alleen voor werknemers met een vast contract en een vast aantal uren. Werkt een vaste werknemer in een kalenderjaar meer dan 30% over, dan moet uw organisatie alsnog met terugwerkende kracht de hoge WW-premie (7,94% in 2020) voor hen betalen.

Onbedoeld effect bij overwerk door corona

Door het coronavirus is het in bepaalde organisaties nu alle hens aan dek – bijvoorbeeld in de zorg – en het zou onterecht zijn als door dat vele overwerk een hoge WW-premie verschuldigd is.  Daarom heeft het kabinet toegezegd om een aanpassing te maken die dit onbedoelde effect wegneemt. Hiermee worden onbedoeld hogere loonkosten voorkomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) moet deze aanpassing en de voorwaarden nog wel uitwerken. Hij gaat alleen gelden voor kalenderjaar 2020.

Update: Eind 2020 heeft de overheid toegezegd dat de uitzondering ook voor 2021 geldt. De verwachting is namelijk dat in 2021 in bepaalde sectoren nog veel overwerk nodig zijn als gevolg van het coronavirus. In 2021 hoeven werkgevers daarom, voor werknemers met een schriftelijk contract voor onbepaalde tijd met een vaste arbeidsomvang, geen hoge premie te betalen als blijkt dat meer dan 30% wordt overgewerkt.

Wilt je meer weten over het volledige pakket aan beschikbare steunmaatregelen? Via onze kennisbank houden we je op de hoogte van de belangrijkste informatie en ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus en je personeel. Heb je vragen? Onze specialisten staan graag voor je klaar! 

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?