Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Tot 2024 geen werk­vergunning nodig voor vluchte­ling uit Oekraïne, wél voor ‘derde­landers’

Tot 2024 geen werkvergunning nodig voor vluchteling uit Oekraïne

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor Oekraïense vluchtelingen is verlengd tot 4 maart 2024. Voor het in dienst nemen is geen werkvergunning nodig. Dit blijft zo. Vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hebben voortaan wel een werkvergunning nodig.

Vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne – voor bijvoorbeeld werk of studie –  en die dus niet de Oekraïense nationaliteit hebben, vallen vanaf 4 maart 2023 niet meer onder de richtlijn. Om te mogen werken hebben zij een werkvergunning nodig.

Verblijfsdocument

  • Tot 4 maart 2024 kunnen vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit die onder de richtlijn vallen, blijven werken met de sticker of het pasje wat ze al hebben en een verlengingsbrief van de IND. Tussen 27 januari en 25 februari 2023 krijgen deze mensen een brief van de IND waarin wordt uitgelegd dat het verblijfsdocument is verlengd. Deze verlengingsbrief is vanaf 4 maart 2023 geldig in combinatie met de stickers of het pasje. Met deze documenten kunnen zij aantonen dat zij onder de richtlijn vallen.
  • Vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben maar na 4 maart 2023 nog onder de Richtlijn vallen, omdat zij bijvoorbeeld een verblijfsstatus hebben in Oekraïne of familielid zijn van een Oekraïner, moeten wel een nieuw O-document hebben vanaf 4 maart 2023. De IND stuurt deze mensen in februari 2023 een Engelstalige brief hoe zij het O-document kunnen ophalen.
  • Heeft de vluchteling nog geen sticker of O-document? Dan moet deze zo snel mogelijk een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de IND.

BSN

Vluchtelingen krijgen na inschrijving in de Basisregistratie Personen een BSN. Zonder BSN kan een Oekraïense vluchteling niet in Nederland werken voor een Nederlandse werkgever. Als werkgever heb je bovendien een BSN nodig voor opgave van de loonbelasting.

Arbeidsovereenkomst melden bij UWV

Een voorwaarde om te kunnen werken is dat je als werkgever een arbeidsovereenkomst met de vluchteling sluit en hiervan een melding bij UWV doet. Deze meldplicht is ingesteld om zicht te houden op de omstandigheden waaronder de Oekraïners werken en om misstanden zoals onderbetaling te voorkomen. Zonder melding riskeer je een boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen.

Werken als zelfstandige

Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen alleen werken als zelfstandige als:

  • zij een verblijfsvergunning als zelfstandige hebben, of:
  • de opdrachtgever een werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning) heeft.
naar inspiratie overzicht