Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Streep door belastingvrije reiskostenvergoeding

belastingvrije reiskostenvergoeding

Vanuit de overheid is er besloten dat werkgevers tot 1 juli 2021 de belastingvrije reiskostenvergoeding mogen blijven geven. Dit mag ook aan de werknemers die vanwege de coronacrisis niet meer naar kantoor gaan, maar thuiswerken.

Laatste update op: 24-03-2021

Vanuit de overheid is er besloten dat werkgevers tot 1 juli 2021 de belastingvrije reiskostenvergoeding mogen blijven geven. Dit mag ook aan de werknemers die vanwege de coronacrisis niet meer naar kantoor gaan, maar thuiswerken. Initieel was het laten doorlopen van de vaste reiskostenvergoeding toegestaan tot 1 januari 2021. Wegens het voorduren van de coronacrisis heeft het kabinet de goedkeuring de afgelopen maanden meermaals verlengd. Op dit moment loopt de regeling tot 1 juli 2021. 

Belastingvrije reiskostenvergoeding

Vanaf 1 juli 2021 kan het geven van reiskostenvergoeding aan thuiswerkend personeel dus een kostbare zaak worden, omdat het dan niet meer belastingvrij uitgekeerd mag worden. Er moet dan namelijk weer worden voldaan aan de 36-weken of 128-dagen-eis. Alleen als de werknemer 36 weken per jaar of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, mag een vaste reiskostenvergoeding worden betaald. Als dat niet het geval is, dan is de enige optie om op declaratiebasis te vergoeden.

Doordat de reiskostenvergoeding niet meer belastingvrij wordt, willen werkgevers niet zelf opdraaien voor deze vaste kosten. Hierdoor hebben veel bedrijven deze vergoeding al stopgezet en keren alleen nog uit voor de daadwerkelijk gereisde dagen.

Thuiswerkvergoeding

Werkgevers erkennen wel dat thuiswerken ook niet gratis is, het gebruik van stroom, stookkosten en het koffiezetapparaat dat volop wordt gebruikt brengen ook kosten met zich mee. De reiskostenvergoeding compenseerde deze nieuwe kosten grotendeels. Het advies is daarom om als werkgever te kijken welke mogelijkheden er zijn tot een thuiswerkvergoeding.

Wettelijk is het geen verplichting voor werkgevers om deze kosten te vergoeden. Het is niet mogelijk om als werknemers dit af te dwingen. Het komt wel steeds vaker voor dat er in cao’s afspraken worden gemaakt over dergelijke thuiswerkvergoedingen.

Wil je als werkgever meer informatie over de thuiswerkvergoeding of heb je vragen over de veranderingen in de reiskostenvergoeding? Neem dan contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar!

naar inspiratie overzicht