Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Wat kan ik als werkgever doen tegen politieke discussies op de werkvloer?

Wat kan ik als werkgever doen tegen politieke discussies op de werkvloer

Medewerkers kunnen politieke meningsverschillen hebben. Deze conflicten kunnen soms escaleren. Wat kan je als werkgever doen om dit te beheersen?

Situatie

Bij ons bedrijf werken twaalf medewerkers met verschillende nationaliteiten. Zij hebben zeer verschillende meningen, religies en culturen. Daar zijn we trots op! Maar de laatste tijd merken we dat alles wat in de wereld en in Nederland aan de hand is, op de werkvloer tot steeds meer discussies, ruzies, conflicten en zelfs pesterijen leidt. Kan ik daar als werkgever iets tegen doen?

Jazeker, dat kan. En dat moet ook, omdat je als werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ruzies, conflicten en pesterijen kunnen stress, psychisch leed en arbeidsongeschiktheid veroorzaken. Dat moet je als werkgever zien te voorkomen. Maar conflicten kunnen ook zorgen voor fysiek onveilige situaties; de aandacht kan verslappen, waardoor een ongeluk met bijvoorbeeld een machine of voertuig kan ontstaan. Daar komt bij dat een ruzieachtige sfeer slecht is voor de bedrijfsvoering. Medewerkers presteren minder goed, gaan elkaar misschien tegenwerken of nemen zelfs ontslag.

Communicatie op één

Hoewel het probleem lastig is, adviseren we om de oplossing eenvoudig te houden. Communicatie is belangrijk:

  • Benoem dat de politieke meningen zeer verschillend zijn en bij veel medewerkers diep zitten.
  • Leg uit dat dit reden is om daarover met collega’s niet in discussie te gaan.
  • Leg vervolgens uit dat je als werkgever regels mag opstellen en dat werknemers verplicht zijn zich daaraan te houden.
  • Geef ook aan dat politieke statements en discussies op de werkvloer vanaf nu niet zijn toegestaan.
  • Zorg ervoor dat wordt toegezien op het naleven van deze regel en spreek medewerkers die de regel overtreden daarop aan.

Advies nodig?

Zeker als je personeelsbestand groeit, wordt beleid steeds belangrijker. Het is dan essentieel om richting te kunnen geven aan cultuur, normen en waarden en afspraken binnen je organisatie. Bijvoorbeeld als het gaat om het creëren van een veilige werkomgeving voor werknemers met verschillende achtergronden. Wil je hier eens over sparren met een specialist? Wij denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact met ons op.

naar inspiratie overzicht