Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Nieuwe pensioenwet opnieuw uitgesteld

ouderdomspensioen

De nieuwe pensioenwet, die per 1 januari 2023 zou ingaan, is met een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2023.

Het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen is eerder al met twee jaar vooruitgeschoven. Volgens minister Carola Schouten heeft het parlement meer tijd nodig voor een zorgvuldige behandeling. De nieuwe ingangsdatum is nu gesteld op 1 juli 2023. Wil je per 1 januari een nieuwe pensioenregeling afsluiten, dan moet je je baseren op de huidige wetgeving.

De gepland overgangsdata blijven vooralsnog overeind. Uiterlijk 1 januari 2025 moet de transitie naar een nieuwe pensioenregeling zijn afgerond. Op die datum moet er overeenstemming zijn bereikt over de nieuwe regeling en de uitvoering daarvan. Pensioenfondsen krijgen tot 1 januari 2027 de tijd om over te stappen op de nieuwe regels.

Nieuw pensioenstelsel

In de nieuwe wetgeving wordt overgegaan naar een nieuw pensioenstelsel waarbij de middelloon- en eindloonregeling verdwijnen. Daar komt een solidaire of flexibele premieregeling voor in de plaats. Het wetsvoorstel bepaalt verder dat na de overgangsfase pensioen alleen kan worden opgebouwd in een premieregeling met een leeftijdsonafhankelijke (vlakke) premie.

naar inspiratie overzicht