Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Loonheffingskorting niet-inwoners Nederland

Werkkostenregeling

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Dit leidt in de praktijk tot veel vragen. Hierbij een uitleg en een overzicht van de wijzigingen.

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Dit leidt in de praktijk tot veel vragen. Hierbij een uitleg en een overzicht van de wijzigingen.
De loonheffingskorting bestaat uit een belastingdeel en een premiedeel. Het belastingdeel heeft betrekking op de loonbelasting, het premiedeel op de premies volksverzekeringen.

Alle werknemers die in Nederland verzekerd zijn voor volksverzekeringen hebben recht op het premiedeel van de loonheffingskorting. Het maakt voor het premiedeel niet uit van welk land een werknemer inwoner is.
Tot 2019 hadden alle werknemers die loonbelasting betaalden ook recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting.

Let op:
Vanaf 2019 hebben alleen inwoners van Nederland hier nog recht op. Niet-inwoners van Nederland hebben dus geen recht meer op het belastingdeel van deze heffingskorting. Voor de arbeidskorting geldt een uitzondering:
Inwoners van een andere EU-lidstaat, een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), Zwitserland of een BES-eiland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben wél recht op het belastingdeel van deze heffingskorting.

Wel of geen inwoner van Nederland
Een werknemer die hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft, is inwoner van Nederland. Hij heeft dus recht op het belastingdeel van de loonheffingskortingen.
Bij een werknemer die zowel in Nederland als in het buitenland woont of verblijft, is het de vraag of hij inwoner is van Nederland. Hij is alleen inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan is hij geen inwoner van Nederland. Hij heeft geen recht op het belastingdeel van de loonheffingskortingen.
Bij een werknemer zonder gezin is ook relevant waar zijn sociale en economische leven zich afspeelt. Is hij van plan zich hier te vestigen, dan is hij inwoner van Nederland. Is hij van plan om hier alleen tijdelijk te blijven, dan is hij dat niet. Dat een werknemer zich hier wil vestigen, kan blijken uit concrete stappen die hij heeft ondernomen. De werkgever moet dat beoordelen.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de Sigma nieuwsflits en ontvang het laatste nieuws direct in je inbox! 

naar inspiratie overzicht
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?
Betrokken en tevreden werknemers: hoe doe je dat?