Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Europese Commissie introduceert matchingsite voor arbeidsmigratie in EU

Commissie introduceert matchingsite voor arbeidsmigratie in EU

Om het proces van arbeidsmigratie van buiten de Europese Unie te vergemakkelijken, wordt een online platform opgezet. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

Het platform, dat al de ‘Tinder voor arbeidsmigratie’ wordt genoemd, stelt werkgevers en lidstaten in staat om legaal uitgenodigde arbeidsmigranten naar de EU te halen.

Tekort aan medewerkers

Het tekort aan personeel in verschillende sectoren is een wijdverbreid probleem in Europa. Drie procent van de vacatures wordt niet gevuld. In Nederland is dit percentage zelfs 4,7 procent. Vooral sectoren zoals gezondheidszorg, technologie en bouw kampen met een ernstig tekort aan werknemers.

Belangrijkste punten

  • De Europese Commissie wil het gemakkelijker maken om arbeidsmigranten van buiten de EU aan te trekken.
  • Er is sprake van een groot tekort aan personeel in verschillende sectoren als gevolg van vergrijzing en de behoefte aan technici voor duurzame transitie en digitalisering.
  • Het online platform fungeert als een ‘matchingsite’ waar werkgevers kunnen zoeken naar geschikte kandidaten voor langdurig openstaande vacatures.
  • Lidstaten hebben autonomie bij het beslissen of ze gebruik willen maken van het platform en hoeveel arbeidsmigranten ze willen toelaten.

Het doel van deze maatregelen werkt twee kanten op. Het vermindert illegale migratie en maakt het tegelijkertijd makkelijker voor legale arbeidsmigranten om naar de EU te komen zonder risico’s via gevaarlijke routes te nemen.

naar inspiratie overzicht