Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Duidelijkere regels voor beoordeling arbeids­­relaties op komst

De regering wil een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen en meer duidelijkheid bieden over de aard van arbeidsrelaties. De regels rondom het werken met zelfstandigen worden daarom aangescherpt.

Duidelijker onderscheid tussen zelfstandig en ‘in dienst van’

Allereerst wordt het onderscheid tussen werken ‘in dienst van’ en het werken als zelfstandig ondernemer duidelijker gemaakt in de wetgeving. Hiervoor gaat artikel 7:610 BW op de schop. Het kabinet wil vastleggen dat werken ‘in dienst van’ een werkgever niet alleen aan de orde is bij materieel gezag (het geven van werkinstructies), maar ook bij ‘organisatorische inbedding in de organisatie’. Tegelijkertijd zal het ook uitmaken of er sprake is van ‘zelfstandig ondernemerschap’. Dit is een belangrijke indicatie dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

De drie hoofdelementen (materieel gezag, inbedding van het werk en zelfstandig ondernemerschap) zullen voortaan de open norm van ‘werken in dienst van’ richting gaan geven. Ook zal bij een bepaald uurtarief worden vermoed dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit rechtsvermoeden is vooral gericht op werkenden met een minder goede onderhandelingspositie. De elementen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Een internetconsultatie over de wetswijziging zal in de zomer van 2023 plaatsvinden. Als de wijziging door de Tweede en Eerste Kamer wordt aangenomen, zal de wijziging in 2025 ingaan.

Handhaving uiterlijk 2025 weer opgepakt

Op dit moment worden arbeidsrelaties maar beperkt beoordeeld voor de loonheffingen. De kaders van het handhavingsmoratorium worden hiervoor aangehouden. Het kabinet wil de handhaving versterken en het moratorium uiterlijk per 2025 stopzetten.

Om het werken als zelfstandige en met zelfstandigen op de Nederlandse arbeidsmarkt klaar voor de toekomst te maken, wil de regering zelfstandigen vanaf 2025 verplichten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Begin 2023 zal dit wetsvoorstel door de regering verder worden uitgewerkt. Ook wordt de zelfstandigenaftrek in stappen verlaagd, van € 6.310 in 2022 naar € 900 in 2027. De fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt uitgefaseerd.

Heb je vragen over de regels rondom het werken met zelfstandigen. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten. We denken graag met je mee!

naar inspiratie overzicht