Sigma Personeelsdiensten

Belastingvrije bonus aan personeel?

Werkkostenregeling

Via de WKR kun je zaken belastingvrij aan je personeel vergoeden of verstrekken. Denk hierbij aan het bekende kerstpakket of een personeelsuitje.

Vrije ruimte

De werkkostenregeling kent dit jaar een zogenaamde vrije ruimte van 1,2% van je loonsom. Tot dit bedrag zijn alle vergoedingen en verstrekkingen aan je personeel belastingvrij en hoef je als werkgever ook geen belasting af te dragen.

Eindheffing 80%

Kom je met al je vergoedingen en verstrekkingen in het jaar boven de vrije ruimte van 1,2% uit, dan betaal je als werkgever 80% belasting over het meerdere via een eindheffing. De vergoeding of verstrekking blijft voor het personeel belastingvrij.

Gebruikelijkheidscriterium

Als je iets in de werkkostenregeling wilt onderbrengen, moet dit voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

Let op! Een bonus van bijvoorbeeld € 1 miljoen kun je dus niet onderbrengen in de werkkostenregeling.

Doelmatigheidsgrens

Er geldt een doelmatigheidsgrens van € 2.400 per werknemer per jaar. Tot dit bedrag gaat de fiscus ervan uit dat een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium en hoef je in beginsel dus geen naheffingen te verwachten.

Tip! Heb je dit jaar de grens van je vrije ruimte van 1,2% nog niet bereikt? Gebruik deze dan bijvoorbeeld voor een personeelsuitje of belastingvrije bonus. Dit kan ook een bonus voor de dga zijn. Blijf je binnen de genoemde grens van € 2.400, dan is deze fiscaal altijd acceptabel.

Heb je vragen over de benutting van de vrije ruimte voor een bonus of andere vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met je Sigma adviseur.